Home / Nieuws / Eigen plekje op Heiderust voor allerjongste kindjes

Eigen plekje op Heiderust voor allerjongste kindjes

RHEDEN – Begraafplaats Heiderust in Rheden heeft sinds vorige week een plek voor kinderen die voor de 24e week zwangerschap zijn overleden. Woensdag 10 april werd het veldje officieel geopend.

Het initiatief kwam van verloskundigen Josephine van der Heiden en Ela Vister. “Wettelijk is het pas vanaf 24 weken zwangerschap verplicht om een overleden kindje te begraven. Maar we merken dat er steeds meer behoefte is naar een moment van afscheid voor kinderen die jonger zijn”, zegt Van der Heiden. “Ouders willen hun eigen rituelen, een plek om terug te komen.”
Waar Van der Heiden bovendien blij mee is, is dat een plekje op Heiderust voor alle ouders betaalbaar is. “De kosten zijn vaak een belemmering voor ouders om een ‘echte’ uitvaart te regelen”, zegt ze.

Van der Heiden is blij met de plek op Heiderust, die de naam Vergeet Je Niet Hofje heeft meegekregen. Op de beschutte plek staat een gedenkboom, waarin ouders een blad kunnen hangen met de naam van hun kind. Ook ouders van eerder geboren kinderen kunnen nog van deze mogelijkheid gebruik maken en zo hun kindje gedenken.
De ouders van Linde van Essen waren de eersten die hier een blaadje ophingen voor hun dochter. Linde is op 1 april geboren en hoewel de speciale plek op Heiderust officieel nog niet was geopend, konden zij hier toch al terecht. “Het is fijn om een plekje te hebben waar we naartoe kunnen. We zijn de afgelopen week al een paar keer bij Linde geweest”, zeggen ze. Maar, hoe mooi ook, de familie Van Essen hoopt van harte dat de begraafplaats en de boom zo lang mogelijk leeg mogen blijven.

Wethouder Gea Hofstede, die samen met Van der Heiden en Vister de opening van het hofje verrichtte, is blij dat er een plek is voor deze jonggeboren kinderen. “Het is mooi dat de kinderen nu niet alleen een naam, maar ook een eigen plekje krijgen. Een plek om te rouwen en te bezinnen. Een plek voor tranen en een glimlach door de tranen heen.”
Heiderust is de eerste begraafplaats in de regio die zo’n plek heeft speciaal voor heel jonge kinderen.

Foto: Linda Peppelman

Foto: Gadegeslagen door wethouder Gea Hofstede hangen de ouders van Linde van Essen een eerste blaadje in de stalen boom, ter herinnering aan hun dochter

Lees ook

Empese schreef boek Longeren met TAKT

EMPE – Mireille den Hoed uit Empe schreef een boek waarin alles staat over longeren. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.