Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Uitkijktoren

Een Stief Kwartiertje: Uitkijktoren

Een Stief Kwartiertje: Uitkijktoren

Nu de Loenenaren reikhalzend en enigszins ongedurig uitkijken naar de bouw van hun nieuwe uitkijktoren biedt zich een unieke mogelijkheid aan om de provincie eindelijk te doen besluiten om de Loenenaren hun toren te gunnen. Wat is het geval?
De provincie heeft in haar opperste wijsheid nulstandgebieden vastgesteld; dat zijn gebieden waar het voor wilde zwijnen verboden is zich op te houden. Onlangs heeft echter een anarchistische rotte het gewaagd het dorp Beekbergen in te trekken, daartoe uitgenodigd door een opening in het hekwerk, om te zien of ook daar een maaltje te halen zou zijn. Het lukte, zeker op het Landgoed Sollewerf. Echter, op uitbreken uit een vastgesteld gebied en inbreken in een nulstandgebied staat de doodstraf, een gat in een hek is nog geen gat in de wet. Doodstraffen leveren altijd discussies op; er zijn voor- en tegenstanders, of het nu om mensen gaat of om zwijnen.

U heeft in deze krant verleden week kunnen lezen dat de provincie ook het leefgebied van de wolf heeft vastgesteld en Loenen en Beekbergen liggen daarbinnen. De wolf wordt dus uitgenodigd om deze dorpen aan te doen om er indien nodig een hapje te halen. Dat is zeer onwaarschijnlijk, maar in tegenstelling tot de zwijnen mag de wolf de dorpen verrassen met een bezoekje.
De Beekbergenaren waren niet gecharmeerd van het bezoek van de zwijnen en zeker de eigenaar van Landgoed Sollewerf niet, want de zwijnen hebben het hele grasveld geverticuteerd, maar dan op zwijnse wijze. De hulp werd echter niet gewaardeerd.

Het zou daarom goed zijn dat de uitkijktoren snel gebouwd kan worden. De Loenenaren zijn druk met het zoeken naar voldoende financiële middelen om het bouwwerk op te trekken en het gaat ze zeker lukken de centen bij elkaar te sprokkelen. De toren moet in Natura 2000-gebied verrijzen en dat ligt altijd lastig, maar de Loenenaren vinden dat wanneer een mountainbike-pad wel door de natuurtoets komt de toren er ook mag komen. Ze wachten al 15 jaar en het geduld begint op te raken; ze neigen ertoe een voorbeeld te nemen aan de Beekbergse zwijnen.
Aan de bouw van de toren zou de voorwaarde verbonden kunnen worden dat de toren niet alleen gebruikt wordt om toeristen te laten uitkijken – kijk uit voor te veel toeristen! – maar ook of de dieren op de Veluwe zich aan de gebiedsvoorschriften houden; de toren moet immers erg hoog worden. Daarbij zouden drones gebruikt kunnen worden zodat men het hele gebied met de nieuwste technieken kan controleren. De provincie wil de natuur in de hand houden en dat is al lastig genoeg met allerlei opschietende bomen op allerlei ongewenste plekken, laat staan dat de dieren in het gebied ook nog eens hun eigen gang gaan. De uitkijktoren kan uitkomst bieden, het heet niet voor niets uitkijktoren.

De natuur reguleren is lastig, zoals op Sollewerf blijkt. De eigenaar had toestemming om een natuurlijke vijver aan te leggen op voorwaarde dat het wild er ook mocht drinken, maar niet al het wild, dus er kwam een selectie aan het hek. U weet dat een hek voor wetgeving staat. Maar de zwijnen vonden het gaatje in het hek, de Partij voor de Dieren zoekt nu een gaatje in de wet.

De Loenense toren schijnt van nostalgische en cultuurhistorische waarde te zijn voor het dorp. De Loenenaren blazen voor de herbouw al heel lang hoog van de toren en hebben daartoe een mini-uitkijktoren gebouwd, nog steeds te laag.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: De Pronckereyn in Velp gaat sluiten

VELP – De Pronckereyen aan Den Heuvel 12 in Velp gaat sluiten. Deze week is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.