Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Opvoeding

Een Stief Kwartiertje: Opvoeding

Een Stief Kwartiertje: Opvoeding

Als we de berichten uit diverse delen van onze regio moeten geloven dan wordt het hoog tijd dat we de ouders van onze kinderen opvoeden. Dat opvoeden moeilijk is weten we allemaal en dat er ouders zijn die alsnog opgevoed dan wel heropgevoed moeten worden is ook bekend. De gebeurtenissen in de afgelopen week in zowel Doesburg als Dieren maken dat pijnlijk duidelijk.

Een paar maanden geleden was er oproer in Doesburg vanwege overmatig drugsgebruik van jongeren; het zou de neusgaten uitlopen. Daar moest een reactie op komen en in de eerste plaats van de ouders, die geacht worden hun eigen gebruik van genotsmiddelen zodanig te matigen dat ze het gesprek met hun kinderen kunnen aangaan. Het probleem is inmiddels afgezakt, niet in de zin dat het minder is geworden, maar afgezakt van 14 en 15-jarigen naar de kinderen op de basisschool. De Stadspartij Doesburg heeft geconstateerd dat kinderen op de basisschool niet alleen de eerste beginselen van rekenen bijgebracht worden, maar ze leren er ook dat er een andere en meer verlichte wereld bestaat, de wietwereld. De burgemeester gaat de politie en het jongerenwerk erop afsturen en wil ook op scholen voorlichting geven over mogelijke gevaren, maar het Trimbosinstituut meldt dat dit laatste averechts werkt; de kinderen worden alleen maar nieuwsgieriger. Acties door de politie richting de drugshandel kan weliswaar helpen, maar het functioneert meestal als een goedlopende coffeeshop: controle aan de voorkant maar de achterdeur staat open.

De kinderen zouden aan het eind van de basisschool al hun eerste jointje opsteken en de angst bestaat dat ze, eenmaal op de middelbare school, al zodanige gebruikers zijn dat ze de exacte vakken natuur- en scheikunde gebruiken om hun eigen wietkwekerij te kunnen starten. Uiteraard wordt het door de basisscholen hardnekkig ontkend en het draaien van een joint staat echt niet op het lesrooster. De juistheid van het bericht van de Stadspartij wordt dan ook betwijfeld en als er al kinderen met roodomrande oogjes over het schoolplein dwalen dan komt dat door een verkoudheidsvirus en niet door de wiet. Veel ouders zijn echter geschrokken van het nieuws en herkennen zich er zeker niet in, maar ze worden wel geadviseerd thuis het gesprek met hun kinderen aan te gaan onder het genot van het onvolprezen kopje thee. Opvoeden is immers luisteren en bijsturen. Een school is geen speeltuin, maar moet veeleer een verlengstuk van de ouders zijn.

Over speeltuinen en opvoeden gesproken. In de Dierense Speeltuin maken de oudere kinderen het tot een spel om de jongere kinderen te intimideren en als de speeltuinleiding daar iets van zegt dan intimideren de ouders de leiding. Het bestuur van de speeltuin is dit spel helemaal zat. De speeltuin wordt nu omgebouwd tot een pedagogisch centrum, alwaar kinderen buiten met elkaar leren spelen op een leuke en dus speelse manier en onderwijl krijgen de ouders lessen in omgangskunde. Ze moeten leren de ander te benaderen zoals ze zelf benaderd willen worden, met respect graag.

Over opvoeden zijn bibliotheken volgeschreven en in Nederland zijn inmiddels bijna evenveel onderwijsconcepten als scholen. Het kind zelf de wereld te laten ontdekken wordt goeddeels als een mythe beschouwd, al zijn er mensen die dat weer een fabel vinden. Hoe dan ook, een kind moet geholpen worden de weg te vinden in de wereld van goed en kwaad. Dan is het handig dat ouders zelf weten wat goed en kwaad is, in ieder geval leren wat het verschil is.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Spagaat

Een van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid zich in de komende decennia gesteld ziet, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.