Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Ach Theothorne

Een Stief Kwartiertje: Ach Theothorne

Cultuur is in onze samenleving een veelzijdig begrip, maar kenmerkt zich toch voornamelijk tot iets dat door mensen bedacht en gemaakt is. Het staat eigenlijk tegenover natuur, omdat natuur haar eigen gang zou gaan in tegenstelling tot cultuur, maar natuur is in ons landje nagenoeg cultuur geworden, maar dit terzijde.
Theothorne in Dieren is destijds ontworpen en gebouwd als een cultureel centrum en dat predicaat heeft ze in de loop der tijd volledig waargemaakt. Theothorne is door mensen bedacht en gemaakt en vanaf de ontstaansgeschiedenis is het gekenmerkt door een zeer rijke cultuur, hetgeen in dit geval betekent dat alle menselijke eigenschappen, zowel ten goede en ten kwade, zich in Theothorne hebben verenigd. De voorstellingen omtrent het voortbestaan, die zowel in de schouwburgzaal als ver daarbuiten te zien zijn geweest en nog te zien zijn, zijn zowel voor de Dierenaren en alle andere betrokkenen zeer herkenbaar; alle menselijke eigenschappen komen zowel in hun pracht als in hun onvermogen op herkenbare wijze voor het voetlicht. Met de beste bedoelingen zwoegt Theothorne zich door het Dierense leven, zoals een mens, die leeft van een minimumloon, zich soms rijk waant maar zich in armoede toch staande moet weten te houden, oftewel te overleven.
Theothorne is weleens door iemand die dronken was, een kunsttempel genoemd, uiteraard niet vanwege de architectonische schoonheid, maar toch verdient de enige erkenning voor die naam, want het mag als een kunstwerk beschouwd worden dat het er nog staat. Alle menselijke eigenschappen hebben aan de fundamenten gebouwd en geschraagd, waarna er her en der weer van alles werd afgebroken en vervolgens werd het herstel weer ter hand genomen; kortom, het heeft door de tijden heen het overleven tot kunst verheven. Binnen en buiten het gebouw, erop en eronder en van fundering tot dakgoot is het gebouw in de loop van de tijd bedolven onder liefdesverklaringen, beloften, intriges, instorting, gesjoemel, perspectieven, nog fraaiere vooruitzichten, manipulaties, dreigementen, opluchting, verdriet, wantrouwen; nagenoeg alle menselijke eigenschappen hebben er de revue – een soort permanente voorstelling – gepasseerd. Om maar in schouwburgsferen te blijven: al het menselijke is over het voetlicht gekomen.
Zoals elk menselijk leven dreigt nu ook Theothorne te sterven, de huurder is aan het eind van zijn latijn en zal het pand verlaten. De gemeente verstrekt nog wel subsidie in de vorm van een nieuwe podiumregeling maar dan indirect en voor de exploitant betekent dit dat hij nog afhankelijker zal zijn dan hij al was. Dat maakt dat de meest opvallende menselijke eigenschap die op het toneel van Theothorne zo vaak te zien was, namelijk vertrouwen in de toekomst c.q. de medemens, in het dovende licht te staan, einde voorstelling.
De huidige tragedie kan als het zoveelste boeiende theaterstuk gezien worden en de bezoekers zullen opnieuw huiswaarts keren in de vertwijfeling waar nu weer de schuldvraag neergelegd moet worden, de schuldvraag die zo dikwijls in het verleden alle goede bedoelingen heeft overschaduwd. Iedereen erkent het belang van de accommodatie, maar wie acht zich echt verantwoordelijk? De gemeente, de eigenaar, de exploitant, de gebruiker en de bezoeker wijzen naar elkaar, maar op die voorstelling is Dieren al jaren uitgekeken.
Maar niet te lang getreurd. Theothorne zal sterven maar ook weer uit de dood opstaan, al dan niet als Theothorne. De huidige gang van zaken is gewoon een akte uit het toneelspel dat inmiddels ruim 50 jaar duurt. Het bijzondere aan cultuur is namelijk dat ze altijd overleeft, want het is door mensen bedacht en gemaakt.
Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: Kijk, dit moet je elke dag thuis doen

De mondhygieniëste, die op de website van de praktijk werd voorgesteld als preventie assistente, vroeg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.