Home / Alle-Regiobode / De vlag uithangen, hoe hoort het eigenlijk

De vlag uithangen, hoe hoort het eigenlijk

REGIO – Met Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen veel Nederlanders de vlag uit willen hangen. Maar hoort het eigenlijk? Zijn er regels voor het vlaggen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Burgers, bedrijven en organisaties mogen op elke dag van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen, zoals het gemeentehuis. Die regels staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen deze instructie volgen als richtlijn, maar dat is niet verplicht.

Wel zijn er enkele gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als de vlag toch ‘s nachts blijft hangen, is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Op Koningsdag, 27 april, gaat op Rijksgebouwen de vlag met wimpel uit van zonsopgang tot zonsondergang. Op 4 mei, Dodenherdenking, gaat de vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Ook op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt er gevlagd van zonsopgang tot zonsondergang, maar dan zonder wimpel.
Burgers kunnen deze richtlijnen volgen, maar dit is dus niet verplicht.

Bron:www.rijksoverheid.nl

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Het spel

Eerdaags komt het spel op de wagen. Deze uitdrukking stamt uit de zestiende eeuw toen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.