Home / Algemeen / Culturele Zondag in Doesburg

Culturele Zondag in Doesburg

DOESBURG – Op zondag 7 april staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag. Musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum van de stad openen tussen 12.00 en 17.00 uur hun deuren voor bezoek.

De Gasthuiskerk reserveert op deze middag haar maandelijkse open podium, dat duurt van 12.00 tot 17.00 uur, voor musicerende en dansende kinderen, met of zonder hun (muziek)docenten. Samen met andere Doesburgse organisaties speelt de Gasthuiskerk hiermee in op de landelijke Kindermuziekweek die loopt van 4 tot en met 14 april.
Begin dit jaar is in atelier de Timmi een aantal dagdelen georganiseerd waarin werd geëxperimenteerd met verschillende tekenmaterialen en verschillende composities op verschillende dragers. Deelnemers reageerden enthousiast op deze vorm van samen werken en samen leren. Dat heeft ertoe geleid dat de Timmi op 7 april weer een open dag houdt om meer mensen bij dit boeiende proces te betrekken. Zowel deelnemers als initiatiefnemer Janny Jaspers, kunnen vragen beantwoorden. Tevens wordt het ontwikkelingsproces van de deelnemers in beeld gebracht en is werk van Janny Jaspers te zien.

Atelier de Benedentuin (foto) staat geheel in het teken van Doesburg. Nieuw is het drieluik van de loods aan de Turfhaven met herkenbare onderdelen van de oude kraan en andere daar aanwezige objecten.. Daarnaast moderne stadsgezichten te zien van onder andere de Koppelweg en IJsselkade, maar ook het prachtige landschap van de Liemers. Uiteraard ontbreken de stadsgezichten met zicht op Doesburg vanaf de overzijde van de IJssel niet.

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er tot 23 juni een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.
Onder de titel ‘De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving’ vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

In Historische Boekdrukkerij De Arend in Doesburg wordt met loden letters een gedicht gedrukt over de lente. “De oplage moet nog geheel gedrukt worden. Ik doe dat op een oude proefpers die afkomstig is uit een drukkerij uit onze eigen Hanzestad Doesburg”, zegt drukker Arie Niks. Bezoekers kunnen zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt. En deze keer wordt er ook op bijzonder papier gedrukt. Niks Hij maakt uitsluitend gebruik van voor 1970 gangbare drukkersmaterialen uit het boekdruksysteem. Talloze druksels kwamen van zijn hand.

Er zijn meer dan 25 adressen toegankelijk tijdens deze Culturele Zondag. Een folder met plattegrond is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 7 april gesloten zijn.

www.culturelezondagdoesburg.nl

Lees ook

Voorlopig geen besluit over toekomst sporthal Beumerskamp

DOESBURG – Het centrum van Beinum wordt aangepakt en krijgt een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Sporthal …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.