Home / Doesburg-Regiobode / Creatieve oplossingen bij verduurzaming Doesburgse Anne Frankschool

Creatieve oplossingen bij verduurzaming Doesburgse Anne Frankschool

DOESBURG – Met de feestelijke oplevering van het gebouw van de Anne Frankschool in De Ooi rondde de gemeente Doesburg een grote reorganisatie in het basisonderwijs af. Er zijn nu drie IKC’s, Integrale Kind Centra. Bij de realisatie van de verduurzaming van de Anne Frankschool werden, uit budgettaire noodzaak, bijzondere nieuwe oplossingen toegepast.

IKC’s zijn een soort van brede scholen, waarin niet alleen basisonderwijs, maar ook buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en peuteronderwijs onderdak vinden. Het verschil is dat je dat bij de vorming van een IKC het beleid koppelt aan de visie van de school. Verantwoordelijk wethouder Peter Bollen is trots op met name de verduurzaming van IKC Anne Frank, waar zoals gezegd een aantal bijzondere nieuwe technieken zijn toegepast.

Hoewel de schoolbesturen zelf financieel verantwoordelijk zijn voor de exploitatie en onderhoud, is de gemeente Doesburg verantwoordelijk voor renovatie en nieuwbouw. Een vergrijzende bevolking zet intussen het aantal scholen onder druk. Dat is beslist geen typisch Doesburgs probleem, maar noopte wel tot een nieuwe visie. Dus werd in 2013 begonnen met een voorbereiding naar drie richtingen: Openbaar-, Dalton- en Montessori onderwijs. De gebouwen zijn nu klaar voor de toekomst en dat traject werd afgesloten met de opknapbeurt van de Anne Frankschool.

Dat had overigens al in 2017 moeten gebeuren, maar liep vooral vertraging op omdat het schoolbestuur de Montessori-achtergrond wilde implementeren tijdens het proces van verduurzaming. Doel was aanvankelijk om het gebouw volledig gasloos te maken, maar dat werd simpelweg te duur. “Helemaal van het gas af gaan betekende bijvoorbeeld allemaal nieuwe vloeren in het hele schoolgebouw”, legt wethouder Bollen (GroenLinks/PvdA) uit. “Dat is een kostbare ingreep.” Dus werd gezocht naar een andere oplossing en op het resultaat daarvan is hij zondermeer trots en er is volgens hem waarschijnlijk sprake van een landelijke primeur.

Een wethouder van GroenLinks/PvdA die concessies doet aan het gasloos maken van een schoolgebouw? Bollen: “De achterban van beide partijen begrijpt heel goed dat verduurzaming zijn prijs heeft. Helemaal gasvrij zou 400.000 euro extra hebben gekost ten opzichte van de nu gerealiseerde situatie. Daarin wordt negentig procent reductie van gas gerealiseerd. Slechts bij extreme kou wordt met gas bijverwarmd. De rest van de energie – ook voor verwarming – wordt opgewekt middels warmtepompen en zonnepanelen. Dat is een goed en realistisch resultaat. ”

Om te beginnen werd het bestaande schoolgebouw uit begin jaren 70 volledig geïsoleerd. Dat bespaart natuurlijk al veel energie. Vervolgens werden 146 zonnepanelen op het dak geplaatst, waarmee circa 35.000 Kwh per jaar wordt opgewekt. Voor verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Normaal gesproken is vloerverwarming daarbij noodzakelijk. Bij het bestaande gebouw aan de Forsythiastraat gebeurde dat niet. Alleen bij de nieuwbouw voor het kinderdagverblijf. Gekozen werd in de oudbouw voor gebruik van een systeem met een hoog temperatuur warmte pomp. Daardoor konden de bestaande radiatoren gebruikt blijven. Slechts als het nieuwe verwarmingssysteem het niet aan kan, springt de bestaan CV-installatie op gas bij. Dat zal naar verwachting sporadisch nodig zijn. “Ik denk dat de school maar in 10 procent van de tijd hoeft bij te stoken met gas”, aldus Bollen. “Dat is een mooi resultaat en dat kon allemaal gerealiseerd worden binnen het budget dat er voor stond.”

In droge cijfers houdt de verduurzaming in dat de Anne Franschool zo’n 16.500 kg CO2 op jaarbasis minder uit zal stoten. Voor de school betekent dat een reductie van zo’n 75 – 80 procent van de jaarlijkse energielasten.

Foto:
Peter Bollen wijst bij de opening van de Anne Franschool op het scherm dat toont hoe met innovatieve oplossingen een duurzame resultaat is behaald.

Lees ook

Ik vind: Ons Doesburg, geen Doosburg en geen Smeerburg

Ik worstelde me de afgelopen weken door bedrijfsplannen, zienswijzen, bezwaarschriften en andere publieke uitingen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.