Home / Doesburg-Regiobode / Burgemeester mag openbare panden afsluiten

Burgemeester mag openbare panden afsluiten

DOESBURG – De gemeenteraad van Doesburg heeft de burgemeester de bevoegdheid gegeven om openbare panden te sluiten. Hiermee kan de burgemeester een voor het publiek toegankelijk gebouw, inrichting of ruimte voor een bepaalde duur geheel of gedeeltelijk sluiten in het belang van de openbare orde, veiligheid, gezondheid, zedelijkheid of milieu.

Het sluiten van het gebouw heeft als doel de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid te herstellen of de (georganiseerde) criminaliteit terug te dringen. Ook biedt het de mogelijkheid om aanhoudende overlast te bestrijden, wanneer andere middelen niet meer helpen. In de beleidsregel ‘Sluiting van een voor het publiek toegankelijk gebouw, inrichting of ruimte’ staan de richtlijn voor afsluiting.

Er is een hele lijst aan criminele activiteiten die sowieso worden aangemerkt als gevaar voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid, zedelijkheid of milieu, wanneer zij in of vanuit een voor publiek toegankelijk gebouw plaatsvinden: heling, witwassen, zedendelicten, geweldsincidenten, aantreffen van wapens, arbeidsuitbuiting, (de aanwezigheid van slachtoffers van) mensenhandel, illegale gokactiviteiten, het faciliteren van criminele activiteiten, zware overlast, ontoelaatbare en aanhoudende overlast. Deze zaken kunnen aanleiding zijn tot afsluiting van het pand.

De burgemeester kan een gebouw voor een bepaalde duur (gedeeltelijk) sluiten. Dit is om te beginnen drie maanden, tenzij in specifiek handhavingsbeleid een andere termijn is vastgesteld. Een sluiting betekent dat niemand, ook de eigenaar of huurder niet, het pand mag gebruiken of betreden zonder toestemming van de burgemeester.

Lees ook

Bomen en struiken uitgedeeld voor beplantingsactie Angerlo

ANGERLO – Bewoners van het buitengebied van Angerlo die meedoen aan de beplantingsactie van Landschapsbeheer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.