Home / Brummen-Regiobode / BrummenEnergie hoopt op eerste energie van zonnepark in 2020

BrummenEnergie hoopt op eerste energie van zonnepark in 2020

BRUMMEN – “Als het meezit kunnen we volgend voorjaar de eerste duurzame energie opwekken”, zegt bestuurslid Jaap Ypma van Zonnepark Elzenbos BV. Hij tekende donderdag 4 april een overeenkomst met wethouder Eef van Ooijen van de gemeente Brummen voor het gebruik van grond in de Elzenbos voor de realisatie van een grootschalig zonnepark.

Zonnepark Elzenbos BV, een onderdeel van de lokale energiemaatschappij BrummenEnergie, wil een groot deel van de Elzenbos gebruiken om zonnepanelen neer te leggen. Het gaat om de grond tegen de N348, die in twee fases zal worden ontwikkeld. De eerste fase moet genoeg energie gaan leveren om zo’n 600 huishoudens van duurzame energie te gaan voorzien.
Donderdag zetten Ypma en Van Ooijen hun handtekening onder een ontwikkelovereenkomst, waarin staat dat de gemeente haar gronden voor de komende 25 jaar beschikbaar stelt voor het zonnepark. Hierin staan ook enkele voorwaarden genoemd, bijvoorbeeld op gebied van landschappelijke inpassing.

Deze overeenkomst is een belangrijk document voor de aanvraag van de SDE+ subidie van het Rijk. En met deze subsidie valt of staat het project. “De SDE-subsidie is een garantstelling die ons verzekert van inkomsten. De subsidie zal ook andere investeerders, zoals banken, overtuigen deel te nemen aan het project.” De aanleg van Zonnepark Elzenbos gaat zo’n 4 miljoen euro kosten.
Als de subsidie wordt toegekend, Ypma hoopt dat dat dit najaar gebeurt, moet BrummenEnergie in gesprek met Liander om de juiste bekabeling te regelen. Daarna kan het zonnepark worden aangelegd. “Ik hoop dat we volgend jaar rond deze tijd van de zon kunnen profiteren”, zegt Ypma.

De tweede fase van het project, dat genoeg energie op moet leveren voor nog eens 500 huishoudens, wordt anders aangevlogen. Via een postcoderoos-regeling kunnen inwoners van Brummen zelf investeren in zonnepanelen op het park. “Inwoners van Brummen die zelf geen geschikt dak hebben of bijvoorbeeld in een huurwoning wonen, kunnen zo toch profiteren van zonne-energie”, aldus Ypma. “BrummenEnergie doet dit tenslotte voor de gemeenschap en wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren.” Het postcoderoos-traject wordt ingezet op het moment dat duidelijk is of Zonnepark Elzenbos de SDE-subsidie krijgt.
Wethouder Eef van Ooijen is blij met deze ontwikkeling. “Met de aanleg van Zonnepark Elzenbos zetten we als gemeente Brummen een grote stap in het realiseren van onze klimaatdoelen.”

Foto: Linda Peppelman

Lees ook

VVD Rheden zet ondernemers in het zonnetje

RHEDEN – Vrijdag 20 november was het de Dag van de Ondernemer. Reden voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.