Home / Brummen-Regiobode / Brummen gaat verduurzaming gebouwen uitbesteden

Brummen gaat verduurzaming gebouwen uitbesteden

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat het verduurzamen en groot onderhoud van haar gemeentelijk vastgoed uitbesteden. Via een Europese aanbestedingsprocedure wordt hiervoor een zogenoemde Energy Service Company (ESCo) gezocht.

“We hebben als gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel staan en vragen veel inzet van onze inwoners. Dan moet je je ook afvragen wat je als gemeente zelf kunt doen. Het verduurzamen van ons vastgoed is een logische eerste stap.” Van Ooijen doelt daarmee op tien gebouwen in de gemeente: het gemeentehuis, de brandweerkazernes in Brummen en Eerbeek, de wagenloods, de gemeentewerf, het koetshuis, Rhienderoord, Werkfit Brummen, De Bhoele en een kinderdagverblijf.
Omdat Brummen niet de kennis, kunde en het kapitaal in huis heeft om het energieverbruik van al deze gebouwen te bekostigen, wil het college gaan werken met een Energy Service Company (ESCo). Het is een nieuwe manier van werken in Nederland, die in de Verenigde Staten al vaker wordt toegepast. De gemeente Brummen betaalt een vast bedrag per jaar aan een ESCo, een bedrijf dat het energiebeheer en groot onderhoud van de gemeentelijke gebouwen op zich neemt. Dit bedrag is even hoog als wat de gemeente normaal gesproken kwijt is aan onderhouds- en energiekosten. De ESCo mag vervolgens bepalen welke energiebeperkende maatregelen worden ingezet om de gebouwen te verduurzamen. Wethouder duurzaamheid Eef van Ooijen: “Met de energiebesparing die de ESCo realiseert, worden de investeringen betaald. De winst zit hem voor de gemeente in het reduceren van CO2-uitstoot.”

Hoewel de ESCo de eigen kennis en kunde in mag zetten om een zo groot mogelijke winst te behalen, heeft de gemeente Brummen wel voorkeuren. “We hebben liever dat het energieverbruik wordt gereduceerd dan dat er duurzaam extra energie wordt opgewekt bijvoorbeeld.” Deze overweging wordt, samen met vele andere voorwaarden en voorkeuren, meegenomen in de aanbesteding, die de gemeente dit najaar uitvoert. Het is de bedoeling dat de nieuwe constructie per januari volgend jaar van start gaat.
De gemeente Brummen is een van de eerste gemeenten in Nederland die met een ESCo wil gaan werken. Omdat het proces nog nieuw is, trekt ze daarin samen op met de gemeenten Gooise Meren en Hollands Kroon. Van Ooijen hoopt een voorbeeld te kunnen zijn voor gemeenten in de regio.

Lees ook

Vogels kweken meer in trek als huishobby

LOENEN – Zoals vele verenigingen heeft ook de vogelvereniging Vogelvreugd in Loenen te kampen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.