Home / Rheden-Regiobode / Bevrijding van Velp en moedige mensen herdacht

Bevrijding van Velp en moedige mensen herdacht

VELP – Moedige mensen staan centraal tijdens de oorlogsherdenking op zondag 14 april in Velp. Er is van 14.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst in Nieuw-Schoonoord om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen. Vanaf 15.00 uur is er een bloemlegging bij het monument Moedige Mensen buiten in het plantsoen.

Het Comité Monument Moedige Mensen in WO2 houdt jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp (16 april 1945) een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. Er is koffie en thee met wat lekkers, maar ook een boekentafel met boeken over de oorlog, het verzet en bevrijding van Velp. Tussen 14.00 en 16.00 uur draait in de hal van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Er is bovendien een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp.

Om 15.00 uur is een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument. Iedereen kan bloemen leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.
De veertienjarige Damiaan Fuchs zal vertellen over zijn Joodse overgrootmoeder die in Velp de oorlog overleefde. Evelyn Schön-Beder komt speciaal uit Israël om haar onderduikfamilie Monsma te gedenken en wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden benoemt in haar toespraak de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen en eert hen met een mand vol bloemen namens het Rhedense gemeentebestuur.
De kleinzoon van huisarts dr. W. Portheine zal vertellen over het moedige optreden van zijn grootvader en collega’s. Samen met de artsen en zuster Van Zwol van het Velpse Ziekenhuis vormden zij een bijzonder verzets-netwerk. En een kleinzoon van ‘Baas en Moeke’ Van den Berg vertelt over de veertien Joodse onderduikers die bij zijn grootouders op Jeruzalem 31 de oorlog overleefden. Een van hen, Mirjam Troostwijk-Kerkoet, is voor deze bijeenkomst uit Zwitserland gekomen.

De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk. Comitélid Ben van Schaik: “Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op zondag 14 april (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland.”

Op dinsdag 16 april, de werkelijke dag van de bevrijding van Velp, worden om 8.30 uur bloemen gelegd bij het bevrijdingsmonument aan de Egmondstraat. Om 9.00 uur wordt de Vrijheidsklok geluid bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan.

www.velpvoororanje.nl

Lees ook

Isseltaler Musikanten in Openluchttheater de Pinkenberg

ROZENDAAL – De Isseltaler Musikanten spelen zaterdag 25 september in Openluchttheater de Pinkenberg in Rozendaal. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.