Home / fbpost / Bevrijding van Dieren herdacht

Bevrijding van Dieren herdacht

DIEREN – Op maandag 16 april 1945, het was toen een stralende voorjaarsdag, werd het dorp Dieren bevrijd van de Duitse bezetter, evenals veel andere plaatsen aan de Veluwezoom. Dat feit wordt jaarlijks herdacht bij het gedenkteken in het Carolinapark, een simpel maar doordoor indrukwekkend houten kruis.

Anno 2019 en precies 74 jaar na die bevrijding, was het weer een zonovergoten aprildag tijdens een bijeenkomst waarbij, zoals elk jaar, leerlingen van basisscholen De Boomgaard en de Emmaschool en van scholengemeenschap Het Rhedens aanwezig waren. Zij leverden bijdragen in de vorm van eigen teksten en gedichten en die waren dit jaar werkelijk van hoog niveau.
Voorafgaand aan de bijdragen van de scholieren hield burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden een toespraak. Hij legde de link tussen schijnbaar onschuldig plagen en het uitsluiten van complete groepen mensen. Ook sprak sergeant majoor Van der Most namens de Rhedense veteranen en hij was vergezeld door een detachement soldaten in opleiding. De aanwezigheid van de militairen die worden opgeleid om te dienen in oorlogsgebieden, gaf iets extra’s aan de herdenking. Het maakte ook klip en klaar dat er nog steeds gevochten moet worden voor vrijheid. Dat gebeurde in 1945 in Dieren door jonge mannen uit Canada en Engeland, en tegenwoordig door Nederlandse mannen en vrouwen in verschillende brandhaarden in de wereld.
Bij het monument in het park werd aansluitend een minuut stilte gehouden, zongen leden van het Dierens Mannenkoor het Wilhelmus en werden aansluitend kransen en bloemstukken gelegd door de burgemeester en wethouder Dorus Klomberg, de Dierense Oranjevereniging, de scholen, de organiserende Stichting Oranjerie Dieren, de Buurtschap van Dieren, de veteranen en enkele belangstellenden.

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

Ondernemers in Dieren blijven samenwerken in BIZ

DIEREN – In het bijzijn van een aantal bestuursleden van de ondernemersvereniging Bedrijfs Investerings Zone …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.