Home / Doesburg-Regiobode / Zelf je buurt ontwerpen in Beinum

Zelf je buurt ontwerpen in Beinum

DOESBURG – “Dat is vet!” De kinderen op de buitenschoolse opvang van basisschool De Wetelaar in de Doesburgse wijk Beinum reageren enthousiast op de plannen van het waterschap om de vistrap in hun buurt onder water zichtbaar te maken. “Alles verandert dit jaar, lijkt het wel”, zegt een van de jongens. En hij heeft gelijk: ook de buitenruimtes in de wijk worden binnenkort aangepakt. Dat is precies waarom de gemeente Doesburg en het Waterschap Rijn en IJssel de kinderen donderdag 14 maart heeft uitgenodigd mee te denken over de plannen voor Beinum.

De bijeenkomst op de BSO werd geopend door Doesburgse wethouder Birgit van Veldhuizen (een wethouder, dat is bijna burgemeester, maar net niet helemaal”). Vervolgens ging de workshop voor de kinderen van start met een presentatie over waterbeheer. Verbaasd over de hoeveelheid water die we dagelijks gebruiken (130 liter per persoon), het aantal liters dat nodig is om een hamburger te produceren (2400 liter) en het feit dat beverratten in dijken wonen hoorden de kinderen het allemaal aan.
Maar de watertafel was toch zeker het meest interessante dat het waterschap voor de kinderen had meegebracht. Nadat ze ook een presentatie over speeltuinen van landschapsarchitect Guido hadden gehoord mochten ze die tafel zelf bedienen om ‘wateroverlast’ te creëren en vervolgens zelf weer op te lossen. In een parallelle sessie praatten de kinderen over hun wensen voor buitenspelen in de wijk. Waarbij in bomen klimmen op luid gejuich kon rekenen – blijkbaar na al die jaren nog minstens zo populair als buiten met je iPhone rondlopen.

De gemeente en het waterschap nemen al die ideeën van de kinderen serieus mee wanneer ze definitieve plannen maken voor de wijk Beinum. Maar niet alleen de kinderen uit de wijk mogen meedenken. Ook hun ouders zijn van harte welkom. Daarvoor houdt de gemeente Doesburg samen met het waterschap een groot openbaar Ontwerpprogramma en een Wijkexpositie, op zaterdag 23 maart van 9.30 tot 15.00 uur in De Wetelaar.
Tijdens het Ontwerpprogramma gaat men de wijk in, wordt er gebrainstormd en worden de ideeën van inwoners uitgewerkt. Wethouder Birgit van Veldhuizen zegt hierover: “We willen dat de inwoners van Beinum zelf iets moois kunnen maken van hun wijk. Iets waar ze trots op kunnen zijn.” De wijkexpositie wordt samengesteld met alle opbrengsten die de kinderworkshop en het Ontwerpprogramma op de Wetelaar hebben opgeleverd. De expositie is na afloop van het programma te zien tussen 15.00 en 17.00 uur.

Voor het Ontwerpprogramma kunnen inwoners van Beinum zich inschrijven tot en met 18 maart via naarbuiteninbeinum@doesburg.nl. Op de Wijkexpo kan iedereen vrij binnenlopen.

Na 23 maart werkt Buro Ontwerp en Omgeving de ideeën uit in een visie. De visie wordt op woensdag 17 april om 20.00 uur in de Beumerskamp (Breedestraat 39) gepresenteerd aan alle inwoners. Als zij enthousiast zijn, wordt deze aangeboden aan de gemeenteraad en wordt budget aangevraagd voor de uitvoering.

Foto: Eelke van Ark

Lees ook

Dierbaren herdacht in Kruiskerk Eerbeek

EERBEEK – Op zaterdagmiddag 21 november opende de Kruiskerk in Eerbeek de deuren om inwoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.