Home / Doesburg-Regiobode / Veiligheidsmaatregelen voor ouderen in Bronckhorst

Veiligheidsmaatregelen voor ouderen in Bronckhorst

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start het project Leefsamen Bronckhorst. Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren.

Ruim 100 huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een calamiteit. Ruim 2000 ouderen in Bronckhorst hebben dit aanbod ontvangen. Van 6 tot en met 27 maart kunnen mensen zich aanmelden. Hieruit selecteert de gemeente 100 adressen die een jaar lang gratis gebruik mogen maken van de dienst.
De woningen van de deelnemende senioren worden uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren bijvoorbeeld een beginnende brand. Raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren als er een bepaalde tijd geen beweging in de woning is. Dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt bijvoorbeeld een buurman of familielid die in de buurt woont gewaarschuwd. Deze mensen kunnen dan zo snel mogelijk hulp bieden. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert.
Ouderen in de gemeente Bronckhorst een brief waarin zij worden gevraagd mee te doen aan dit project. Zij ontvangen kosteloos de sensoren, de installatie en gedurende 12 maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten. De gemeente werkt in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Kruiswerk Achterhoek en Liemers en de brandweer.

www.leefsamen.nl/bronckhorst

Lees ook

Carillonconcert in Doesburg

DOESBURG – Zondag 6 december tussen 14.00 en 15.00 uur is weer het maandelijkse beiaardconcert …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.