Home / Alle-Regiobode / Stief Kwartiertje: Peilstok

Stief Kwartiertje: Peilstok

Mensen maken verkeerde inschattingen, dat is nu eenmaal inherent aan het mens-zijn. Mensen die fouten maken noemen dat meestal een pijnlijke vergissing, sommigen erkennen dat ruiterlijk, velen beroepen zich op de bekende dooddoener: mensen maken fouten. We moeten ervan leren is de gemeenplaats om vervolgens weer in de verkeerde inschatting te vervallen. We sjoemelen graag met de peilstok.
Er worden al eeuwen sloten gegraven om water af te voeren. Iedereen weet dat en je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben in Wageningen. In de uiterwaarden achter de bronbossen tussen Ellecom en De Steeg heeft men in de jaren 70 de sloten uitgebaggerd om het water goed onder de net aangelegde snelweg af te voeren naar de IJssel, waardoor de uiterwaarden droger en meer geschikt gemaakt worden voor de boeren die een hekel hebben aan natte grond voor hun zware machines.
Achteraf gezien zijn het allebei verkeerde inschattingen. Men gaat een snelweg aanleggen vanaf Velperbroek om die na een paar kilometer weer af te breken om vervolgens met allerlei fraaie en minder fraaie kunstgrepen de weg naar Zutphen door te laten lopen.
Ook dacht men in die tijd dat het verdiepen van sloten niet de waterstand van de bronbossen zou beïnvloeden, alsof het water, dat van de Veluwe richting IJssel stroomt, een omweggetje zou maken voor de Middachter bossen. De graaf van Middachten heeft veel invloed, zoals we weten, maar dit ging de natuur te ver. Een verkeerde inschatting dus, want de bronbossen werden droger en daardoor dreigde een bijzonder natuurgebied verloren te gaan.
Een ander menselijk fenomeen is het gegeven om bij een verkeerde inschatting de schuld niet bij onszelf te zoeken, maar elders neer te leggen. In het geval van de verdrogende bronbossen werd de schuld in de laarzen van de Ellecommers gelegd, omdat die niet wilden dat hun kelders een veredeld bronbos werden. Toen een aantal jaren geleden het plan ontstond om het grondwater weer te doen stijgen renden de Ellecommers op hoge poten naar de rechter om de ingemaakte zuurkool in hun kelders te redden en bestuurders van gemeente en waterschap tot de orde te roepen.
De bestuurders studeerden daarop verder en na 12 jaar intensieve arbeid kwam men tot de conclusie dat de verdiepte sloten weer ontdiept moesten worden. Er werd ergens een miljoen euro opgediept en daarmee klei in de sloten gekieperd. Het lijkt te werken, want de bronbossen worden weer iets natter en de flora die van natte voeten houdt fleurt weer op; het natuurgebied herleeft, zegt de peilstok. De Ellecommers maken uit voorzorg geen zuurkool meer in.
Er dreigt echter een volgende verkeerde inschatting. In de uiterwaarden wil Middachten een megastal bouwen – daar is al veel over gezegd en geschreven – en in een megastal staan mega veel koeien, die megafosfaat en megastikstof produceren. Een aantal Ellecommers gaat weer in verzet om hun gezondheid en fraaie omgeving te redden en trekken eerdaags naar de Raad van State om bij de grootste scherprechter in den lande te bepleiten de gemeente Rheden van hun dwaalspoor af te houden.
Inmiddels is bekend dat de veestapel in ons land omlaag moet, want die produceert weliswaar onder fosfaatnormen maar niet onder die van de stikstof. Om het geloei vanuit Brussel op voorhand te kop in te drukken bepleit minister Schouten minder koeien. Dat ons kleine landje een van de grootste vleesproducenten van de wereld is geworden wordt inmiddels door steeds meer mensen als een verkeerde inschatting gezien. Wellicht volgt een erkenning…wellicht over 12 jaar.
Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.