Home / Alle-Regiobode / Stief Kwartiertje: Oh Veluwe!

Stief Kwartiertje: Oh Veluwe!

Wanneer we deze woensdag onze stem hebben uitgebracht – ik wilde hier verzilverd schrijven, maar het is nog te vroeg om onze stem in edelmetaal te gieten – dan rijst aan de provinciale horizon de belangrijkste vraag voor de komende jaren: wordt de Veluwe een recreatiegebied met wat bomen, een paar heidestruiken en wat loslopend vee of een natuurgebied waar de mens zo her en der te gast mag zijn?
Het voortbestaan van de Veluwe en daarmee van de Veluwezoom staat onder druk. Je zou dat niet zeggen als je het gebied over de vele zand- en vooral asfaltwegen doorkruist, maar de Veluwe wordt aan alle kanten bedreigd. Het is het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa en het grootse natuurgebied van ons land; het is uniek.

De belangrijkste bedreiger is de mens, want die wil recreëren. Veel gemeenten willen daarom toeristen aantrekken, want die trekken op hun beurt de portemonnee en dat helpt de gemeenten weer bij het aantrekken van hun broekriem. Dat de mens zich mag vermaken in de natuur is helder, maar hoe meer mensen er komen hoe meer de biodiversiteit afneemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men op de Noord-Veluwe rustgebieden voor flora en fauna wil creëren door de mensen te weren in plaats van het wild.

De regering heeft bepaald dat elke provincie haar bijdrage moet leveren aan de windenergie, anders halen we de klimaatdoelstellingen niet. Er komen dus veel windmolens bij, weliswaar aan de randen van de Veluwe, maar het landschap zal er niet mooier op worden. De provincie kan daarbij de moeizaam verkregen compromissen van gemeenten met bewoners in het gebied (niemand wil die gigantische molens in de achtertuin) nietig verklaren en plekken aanwijzen.

Inmiddels is bekend dat in Klarenbeek een compromis is bereikt en het zonnepark op landbouwgrond aan de Broekstraat er zal komen, weliswaar in een kleinere versie dan oorspronkelijk het plan was, maar toch. En er liggen overal nog vele aanvragen voor zonneparken te wachten op besluitvorming met even zovele actiegroepen in hun kielzog. We moeten alternatieve energiebronnen aanboren is de maatschappelijke opdracht, maar tegen welke prijs en wie betaalt die?

Daar komt nog bij dat Cora van Nieuwenhuizen van het Ministerie van Luidruchtige Luchtvaart in naam van haar ministerie stelt dat de uitbreiding van Vliegveld Lelystad gewoon doorgaat en dat Schiphol ook gewoon mag groeien, dat vraagt het landsbelang en dat overstijgt uiteraard het Veluws belang. Onderwijl protesteert de dominee van Beekbergen luid voor meer stilte, want hij heeft bemerkt dat in stilte bidden voor stilte niet helpt.

We kiezen woensdag ook voor de waterschappen, die de laatste jaren in de kramp geschoten zijn omdat ze meer water aan de Veluwe onttrekken dat hen lief is, maar daarnaast beseffen dat het water een van de belangrijkste bronnen is die de Veluwe overeind houdt. De Veluwe kende in vroeger tijden vele moerassen, het was een zeer waterrijk gebied en uniek op die hoogten, maar de moerassen zijn nagenoeg allemaal verdwenen en de randen van het gebied zijn op last van de boeren ook te droog geworden. Het water zoekt altijd evenwicht, nu de mens nog.

De Veluwe wordt dus aan alle kanten bedreigd, zegt de natuurliefhebber, terwijl anderen het zien als een recreatief en dus economisch wingebied. De provincie moet de kabbelende beek zijn die haar weg zoekt tussen de diverse belangen; iedereen wil immers gehoord en gezien worden. Maar de provincie, dat zijn wij toch, met onze stem?

Desiderius Antidotum

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Het spel

Eerdaags komt het spel op de wagen. Deze uitdrukking stamt uit de zestiende eeuw toen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.