Home / Nieuws / Saaie betonnen ijsbaan wordt weelderig speelpark

Saaie betonnen ijsbaan wordt weelderig speelpark

DIEREN – De Dierense Speeltuinvereniging heeft grootse plannen. Binnenkort wordt begonnen met de sloop van het asfalt van de ijsbaan en de vrijkomende ruimte wordt ingericht als natuurspeelplaats, uiteraard voor álle kinderen.

De Speeltuin heeft al jaren de wens om een natuurspeelplaats te realiseren, maar kampte altijd met ruimtegebrek. Daarom is nu besloten afscheid te nemen van de ijsbaan. “Hij neemt veel te veel ruimte in en uiteindelijk gebruiken we hem erg weinig”, zegt voorzitter Marieke Hartjes van de Speeltuinvereniging. “We kunnen hooguit een paar weken per jaar schaatsen en gebruiken de baan verder alleen met activiteiten als de kleedjesmarkt op Koningsdag. Dat is zonde.” Overigens blijft er binnen de nieuwe plannen ongeveer 40 vierkante meter grond over die alsnog kan worden gebruikt als ijsbaan. “Maar dan echt voor de kleintjes”, aldus Marieke.

Er ligt een prachtig ontwerp voor de nieuwe natuurspeelplaats, gemaakt door Gebr. Rijneveld dat het werk ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Er is ruimte voor een eiland, er komen klimbomen en -touwen, een evenwichtsparcours, keien en bomen om op de klauteren, een grote zandbak, een uitkijktoren en nog veel meer. De paden worden breed genoeg voor rolstoelen, zodat álle kinderen de speelplaats op kunnen. In de uitkijktoren komt een periscoop. “Voor kinderen die niet naar boven kunnen klimmen, halen we het uitzicht gewoon naar beneden”, zegt Marieke.
Ook de waterspeelplaats wordt uitgebreid en wordt verbonden met het nieuwe natuurspeelterrein. “Het grondwater dat we voor de speeltoestellen oppompen loopt via een stroompje naar de natuurplek, waar het rondom het eiland weer in de bodem zakt.” Dat wordt de laatste fase van het project.

Aan zo’n mooie, grote natuurspeelplaats hangt natuurlijk een flink prijskaartje en de speeltuin is al hard aan het sparen. “We voeren de plannen in fases uit. Als we genoeg budget hebben, kunnen we een volgend deel starten. We hopen dat alles over drie jaar klaar is”, legt Marieke uit. “Ondertussen blijft wel de hele speeltuin ‘bespeelbaar’. Het is niet zo dat er een groot hek komt rondom een bouwplaats waar de kinderen niet mogen komen. Als de ijsbaan weg is, maken we daar gewoon een zandbak of een grasveld.”
De Speeltuin is voor de financiering van het project afhankelijk van een groot aantal subsidiefondsen, maar heeft er alle vertrouwen in dat het allemaal rondkomt. “We doen zelf wat we kunnen. Pas als we het geld hebben, beginnen we aan een volgende fase. Drie jaar is het streven, twee ons ideaal. Maar als het langer duurt, dan is dat zo.”

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.