Home / Brummen-Regiobode / Rondweg om Loenen definitief van de baan

Rondweg om Loenen definitief van de baan

LOENEN – Na ruim veertig jaar ‘steggelen’ is nu eindelijk de kogel door de kerk. Een rondweg om Loenen is nu definitief van de baan. De provincie Gelderland heeft de knoop doorgehakt. Een rondweg zou teveel gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de natuur. Er wordt nu gewerkt aan andere mogelijkheden om het groeiende vrachtverkeer af te werken door aangepaste routes te kiezen.

Kortgeleden werden wederom routes voor rondwegen en wegaanpassingen gepresenteerd. De kosten zijn huizenhoog. Ook deze plannen kregen geen goedkeuring.
Bij het besluit om de rondweg niet door te laten gaan heeft het belang van de papierindustrie een grote rol gespeeld. Als de bereikbaarheid vermindert kunnen de grote concerns besluiten te vertrekken. Dit zou grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De provincie kiest er voor het huidige wegennet te handhaven om betere gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van Eerbeek en Loenen niet in de weg te zitten.
Het plan is nu de bestaande wegen te verbeteren op een aantal aspecten. De aanpassing gebeurt in vier fasen. De eerste drie fasen betreffen wegen in of vlakbij Eerbeek en Loenen. De weg langs het kanaal van de Brummensebrug bij Brummen tot de Bruggelerbrug bij Apeldoorn wordt in de toekomst ook aangepast. Bij Laag-Soeren en Dieren heeft de Kanaalweg al een fikse verbetering ondergaan. In het najaar wordt duidelijk welke maatregelen er worden genomen en wat de kosten zijn. De Dorpsraad Loenen heeft ook kennis genomen van het besluit om de rondweg niet door te laten gaan.

Vele malen waren er grote protesten over de voorgestelde trace’s van een mogelijke rondweg. Kostbare natuur en eeuwenoud landschap dreigde verloren te gaan. Voorzitter Willem de Zanger verwacht wel dat de zuidelijke aanpassing voor de afwikkeling van het vrachtverkeer nuttig voor Loenen zal uitpakken. Mocht dit in de toekomst tegenvallen dan laat Loenen duidelijk haar stem horen.

Lees ook

Bewoners welkom op digitale startavond Klompenpad Empe en Tonden

EMPE/TONDEN – Iedereen die wil meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.