Home / Rheden-Regiobode / Rheden wil burgers inspireren tot energiebesparing

Rheden wil burgers inspireren tot energiebesparing

GEM. RHEDEN – De gemeente Rheden gaat werk maken van bewustwording van de klimaatopgave. “Het is belangrijk dat inwoners weten wat zij zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid binnen onze gemeente”, aldus wethouder Dorus Klomberg.

De gemeenteraad van Rheden heeft eind februari een nieuw beleidskader aangenomen met een stappenplan voor de klimaataanpak binnen de gemeente. De gemeente had al een aantal doelstellingen geformuleerd om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Rheden wil elk jaar 1,5 procent besparen op haar energieverbruik en in 2023 16 procent van de totale energiebehoefte zelf duurzaam opwekken.
“Dat zijn mooie plannen, maar nu moeten we ook stappen gaan zetten”, zegt klimaatwethouder Dorus Klomberg. “Zo moeten we vanuit de gemeente zorgen dat bijvoorbeeld de openbare ruimte is aangepast aan de gevolgen van de klimaatverandering.”

Maar het belangrijkst is volgens Klomberg de bewustworden onder inwoners. “Ik wil bewoners betrekken bij initiatieven, maar hen ook stimuleren deze zelf te ontplooien. Hoe krijgen de inwoners en ondernemers enthousiast om mee te denken en doen?”
Om dit te bereiken maakt het project Klimaatkaravaan een doorstart. In het eerste deel van deze campagne ging Klomberg op bezoek bij bewoners en bedrijven die op een bijzondere manier bijdragen aan duurzaamheid. “Nu vraag ik nadrukkelijk of mensen , zich melden om hun verhaal te doen. Mensen met hun eigen, kleine projectjes, die anderen inspireren.”
Klomberg noemt kleine maatregelen die al veel op kunnen leveren, zoals het goed isoleren van je huis. “Wat je niet verspilt, hoeft ook niet te worden opgewekt”. Aan de andere kant is hij met Vivare in gesprek om op grote schaal te besparen. “Ieder kan iets doen dat bij hem of haar past.”

Lees ook

Voorspoedige herstart buurtbus

SPANKEREN – In de twee maanden dat de buurtbus Spankeren-Dieren weer mag rijden, maken meer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.