Home / Rheden-Regiobode / Rheden maakt plannen voor toekomst buitengebied

Rheden maakt plannen voor toekomst buitengebied

GEM. RHEDEN – Welke kant wil de gemeente Rheden op met het buitengebied? Dat staat in de ontwerp-omgevingsvisie die het college vorige week presenteerde. Nu de doelen er liggen is het aan de samenleving om concrete plannen te formuleren.

“We hebben in de omgevingsvisie doelstellingen geformuleerd”, legt wethouder Ronald Haverkamp uit. “Waar willen we de komende tien tot vijftien jaar naartoe met ons buitengebied? Hoe kunnen we het gebied beschermen en behouden, maar ook de kansen benutten die er liggen?”
De visie bestaat uit zeven thema’s: doorbouwen aan de omgeving, samenhang tussen hoog en laag, beleving van de kwaliteiten, duurzaam toegankelijk, klimaatadaptie, energietransitie en omgaan met kwaliteiten. Enkele onderwerpen die hierin worden genoemd zijn bijvoorbeeld het versterken van de economische en historische relaties tussen landbouw, landschap en natuur, meer ruimte voor ontwikkeling op gebied van recreatie en economie, maar óók voor natuur- en landschapsontwikkeling en ruimte voor zonnevelden en windenergie. Er moet meer worden ingezet op het delen van kennis. Opvallend is het voorstel om een deel van de Posbank af te sluiten, waarover meer elders in deze krant. Het is maar een greep uit het brede palet aan geformuleerde doelen.

Met uitzondering van het afsluiten van de Posbank worden nog weinig concrete plannen genoemd. Het uitwerken daarvan wil de gemeente doen in zogenaamde gebiedstafels; werkgroepen bestaande uit zowel experts als inwoners van een gebied. Hiervoor is de gemeente opgedeeld in vier gebieden: Velp-Rheden, De Steeg-Dieren, Spankeren-Laag-Soeren en het Veluweplateau.
Het nu gepresenteerde document is nog een concept, dat nog tot en met 8 mei ter inzage ligt. De gemeente verzorgt donderdag 4 april tussen 16.00 en 21.00 uur een informatiebijeenkomst op Landgoed Avegoor in Ellecom. Belangstellenden kunnen hier de ontwerpvisie op papier inzien en meer informatie vergaren bij medewerkers van de gemeente. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in het najaar een besluit over de omgevingsvisie buitengebied.

Lees ook

Ik vind: Voorbarig

En dan verschijnt er een artikel in de krant dat een parkeerplaats aan de Laakweg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.