Home / Rheden-Regiobode / Rheden heeft bezuinigingen in het vooruitzicht

Rheden heeft bezuinigingen in het vooruitzicht

GEM. RHEDEN – Er ligt een schone taak voor de ambtenaren van de gemeente Rheden: op de komende begroting, die dit najaar wordt gepresenteerd, moet maar liefst 4,5 miljoen euro aan structurele bezuinigingen worden gevonden. De oorzaak van de tekorten waar de gemeente momenteel mee kampt ligt vooral in het sociale domein.

De gemeente Rheden geeft op dit moment structureel te veel uit. Dit komt vooral door de hoge kosten binnen het sociaal domein, waar zaken als jeugdzorg, de Wmo en de participatiewet onder vallen. “Het Rijk heeft deze taken aan ons overgedragen, met een zeer beperkt budget”, legt wethouder financiën Dorus Klomberg uit. “Het idee was dat het minder zou kosten als de gemeenten deze taken uit zouden voeren. En dus hebben we minder geld gekregen dan het Rijk zelf aan deze taken uitgaf. Niet alleen wij, maar heel veel gemeenten in Nederland zijn hierdoor in de financiële problemen gekomen.”
Rheden heeft deze tekorten de afgelopen jaren aangevuld uit de algemene reserve, de spaarpot van de gemeente. Dit tot ongenoegen van de provincie, die toezicht houdt op de gemeentelijke financiën. De provincie dringt erop aan dat de gemeente een jaarlijkse sluitende begroting presenteert, zónder in de spaarpot te moeten grijpen. “We wisten zelf al dat we op zoek moesten naar een structurele oplossing, maar de ‘tik op de vingers’ van de provincie heeft het proces versneld”, aldus Klomberg.

Dit betekent dat de gemeente flink moet gaan bezuinigen. “We komen 4,5 miljoen euro tekort, maar gaan op zoek naar 6 miljoen aan bezuinigen, zodat de gemeenteraad nog kan kiezen”, aldus Klomberg. Dit geld wil hij vooral gaan zoeken binnen het sociale domein, waar de tekorten ook vandaan komen. Hier moet de gemeenteraad wel eerst akkoord mee gaan. Dit najaar worden de bezuinigingsvoorstellen dan opgenomen in de nieuwe begroting voor de komende vier jaar.

Lees ook

Nieuwe wijk in Velp krijgt minstens 750 woningen

VELP – Door het gebied nog eens goed te bekijken en door alle hoeken en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.