Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Opening Burgemeester de Bruinstraat

Retrospectief: Opening Burgemeester de Bruinstraat

Vorige week werd met een druk bezocht Pleinfeest het nieuwe Stationsplein in Dieren geopend. Het ligt grotendeels bovenop de tunnelbak van de al eerder geopende Traverse door Dieren. Vanwege de aankondiging van die opening, kwam Henny Schoolderman met enkele oude foto’s op de proppen. Ze zijn afkomstig uit het archief van haar vader, in de jaren vijftig correspondent voor een van de lokale kranten. De foto’s tonen beelden van de opening van de Burgemeester de Bruinstraat in Dieren, de latere N348. Ze zijn gemaakt op zaterdag 6 juni 1959 en de opening zou Dieren aanvankelijk verlossen van verkeersoverlast in de smalle straten van Dieren-Zuid.

Op deze foto luisteren de genodigden, met centraal op de foto Rhedens burgemeester Drost, naar het spelen van het Wilhelmus door DHC. Het was ook een moment ter nagedachtenis aan burgemeester Jan de Bruin. Die was een jaar eerder overleden, nadat onder zijn leiding de plannen voor de Rijksweg door Dieren eindelijk van start waren gegaan. Het naambordje Burgemeester de Bruinstraat, links op de foto, was even daarvoor door De Bruins oudste zoon onthuld. Het meisje met het witte jurkje, was Ria van de Loo, die op een kussen de schaar had aangeboden, waarmee het lint ter opening van de weg was doorgeknipt.

Eén van de sprekers tijdens de opening was Gé Breukink, naast een van de Gazelle-directeuren toen ook voorzitter van Dierens Algemeen Belang. Hij sprak zijn zorg uit over de nieuwe weg met zijn gevaarlijke gelijkvloerse kruisingen. Niet voor niets pleitte de Dierense belangenvereniging toen al voor gedeeltelijke ondertunneling van de weg…
De functie van doorgaande Rijksweg 48 (later de N348) zou in de plannen van die tijd echter tijdelijk zijn. Men was in 1959 immers nog van plan de IJssel-snelweg langs Dieren aan te leggen, waarna de Burg. de Bruinstraat als plaatselijke ontsluitingsweg dienst zou gaan doen.

Het zou er allemaal niet van komen, zo valt ook te lezen in het nieuwe boek ‘Dwars door Dieren’ dat gaat over het ontstaan van de Traverse. Daarin beschrijft auteur Wencel Maresch de lange geschiedenis van het doorgaande verkeer door Dieren. Over de eerste plannen uit 1922 en de uiteindelijke realisatie vorig jaar.

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.