Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Gezicht op Dieren

Retrospectief: Gezicht op Dieren

Retrospectief: Gezicht op Dieren

Deze week kijken we in deze rubriek naar een foto van de ‘skyline’ van Dieren. De foto is gemaakt vanaf de Doesburgse Dijk en we zien vooral de achterkanten van de woningen aan de Lagestraat. Ook opvallend zijn de tramrails en de tram die uit de richting van Dieren komt of juist het dorp binnen rijdt, dat is hier niet goed te zien.

Wat ook in het oog springt, is de grote RK Kerk, aan de Hogestraat. Die werd in 1894 gebouwd en pas vele jaren later, in 1924, voorzien van een klokkentoren. Daar moest namelijk na de bouw van de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk eerst geducht voor gespaard worden.
De krakkemikkig geworden kerk werd in 1978 afgebroken. In ‘Nieuw Dieren’ was een nieuwe RK kerk gebouwd, de Emmauskerk aan de Rode Kruislaan. Na stevige acties vanuit de bevolking bleef de oude toren wel behouden en in 1981 gerestaureerd. Wie die toren beklimt – en daar zijn jaarlijks verschillende mogelijkheden voor – ziet naar beneden kijkend de in het straatwerk van de huidige parkeerplaats aangebrachte omtrek van de afgebroken kerk.

Op deze foto uit naar schatting 1900, is nog een tweede kerktoren te zien, namelijk die van de Hervormde kerk aan de Kerkstraat. Dat gebouw uit 1848 staat er nog steeds in volle glorie, al worden er geen diensten meer gehouden. In 2004 werd het monument verkocht en omgebouwd tot woonhuis. Er zijn plannen tot omvorming van de kerkzaal naar kantoorruimtes, maar het pand staat nu weer te koop.

Het gebouw links op de voorgrond is de leerlooierij van Van der Kloot Meijburg. Het zat perfect op die plek, want voor de looierij was veel helder water nodig. Dat kwam op die locatie van de langsstromende Ruitersbeek, die enkele honderden meters verder dan ook door de looierij behoorlijk vervuild in de IJssel uitmondde.

Veel van de boerderijtjes aan de Lagestraat zijn in de loop der jaren verdwenen en het zicht op dat stukje Dieren veranderde ingrijpen door de bouw van Het Bastion, een groot appartementencomplex. Dat ziet er vanaf de Lagestraat gezien op zich wel fraai uit, maar vanaf de Doesburgse Dijk gezien vinden heel veel Dierenaren toch vooral dat het ’t aanzicht van het dorp vooral heeft geschaad.

Lees ook

VVD Rheden zet ondernemers in het zonnetje

RHEDEN – Vrijdag 20 november was het de Dag van de Ondernemer. Reden voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.