Home / Nieuws / Reanimeren op de Overtuin in Velp was groot succes

Reanimeren op de Overtuin in Velp was groot succes

VELP – Op zaterdag 23 maart was er in de stand op het plein de Overtuin in Velp, voor iedereen de gelegenheid om te oefenen met het reanimeren en het gebruik van de AED. Ook de vierjarige Stijn was reuze geïnteresseerd.

Ondanks het wisselvallige weer werd de demonstratie een groot succes. Met grote regelmaat kwamen mensen kijken hoe je behoort te reanimeren bij baby’s, kinderen en volwassenen. Het Rode Kruis Veluwezoom gaf hierbij tekst en uitleg. Tevens was er de mogelijkheid om zelf op de verschillende reanimatiepoppen te oefenen. Hier werd regelmatig gebruik van gemaakt waarbij vele vragen door deskundige EHBO’ers werden beantwoord.
Het bijzondere aan deze middag was dat ook de jeugd ook geïnteresseerd bleek in het reanimeren. Het begon met een vinger in de mond en verlegen naar de babypop kijken. Maar op de vraag ‘zou jij ook een keer willen reanimeren?’, werd dan hevig geknikt. Eerst keken de kleintjes hoe de EHBO-instructeur het voordeed, waarna zij zelf ook met twee vingertjes mochten reanimeren. Dit vonden de kinderen zo interessant, dat er ook op de knietjes gekeken werd hoe er bij de volwassen pop gereanimeerd werd.
Sommige kinderen bleken al heel goed op de hoogte van wat zij moeten doen als ze één van hun ouders bewusteloos zouden aantreffen. Eén jongetje wist al dat hij 112 moet bellen en weet zijn huisadres ook uit zijn hoofd.

Ook de EBA Veiligheidsgroep heeft veel vragen kunnen beantwoorden over het gebruik en aanschaf van AED’s. Daarnaast heeft ook de medewerker van EBA zijn kennis ingezet voor het informeren wat er ook mis zou kunnen gaan bij een reanimatie en daarmee ook de belangstellenden gerustgesteld. Het was een geslaagde middag en voor herhaling vatbaar. De mensen werden tevens met een flyer op de hoogte gesteld van de twee nieuwe, door de ondernemersvereniging Veelzijdig Velp geschonken AED’s en de derde AED in de openbare ruimte die 24 uur per dag beschikbaar en bereikbaar is; deze hangt naast café d ’Oranjeboom in de Oranjestraat. Deze AED is al eerder op initiatief van de café-eigenaar gerealiseerd.

Het was voor het organiserende team van het Rode Kruis en EBA Veiligheidsgroep een mooi moment om dit te zien en te ervaren dat deze nog zeer jonge kinderen belangstelling hadden voor deze hulpverlening. Er gaven zich twee mensen op voor een cursus EHBO en zes voor reanimatie bij het Rode Kruis.

Foto: Han Uenk

Lees ook

Online Ik buurt mee-lezing Van Plato tot Danto

VELP – Peter Zuidema verzorgt woensdag 9 december een Ik buurt mee!-lezing over kunst door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.