Home / Brummen-Regiobode / Papierscheppen is een verslaving

Papierscheppen is een verslaving

EERBEEK – Papier is onlosmakelijk verbonden met Eerbeek, maar wat er achter de deuren van de fabrieken gebeurt, is maar voor weinig mensen zichtbaar. Ewald Weijers van Het Oude Klooster en C-Paper schept zijn papier op ambachtelijke manier.

Weijers (foto) runt samen met Piet Zegers en nog twee vrijwilligers het kleine bedrijfje C-paper. Samen scheppen zij papier op ambachtelijke manier. Niet voor de opbrengst – beiden hebben er een betaalde baan naast – maar om anderen te laten zien hoe mooi het vak van papierschepper is. “Papier scheppen is elke keer weer anders. Er is zoveel mogelijk aan verschillende technieken, met elk een ander resultaat.”
Grote oplages, daar doet C-papier niet aan. “Duizenden dezelfde papiertjes, dat vind ik niets. Maar bijzondere papieren voor speciale gelegenheden vind ik mooi om te maken”, zegt Weijers. “We maken bijvoorbeeld papier voor de menukaarten van de Engelenburg of voor trouwkaarten. Het is leuk om met mensen mee te denken en speciaal voor hen iets moois te maken.”

Weijers verzorgt regelmatig workshops en cursussen voor iedereen die wil weten hoe papier wordt gemaakt. “Ik sta regelmatig op markten of beurzen en leg uit hoe het proces in zijn werk gaat. Ik vind het leuk om mensen over het vak te vertellen. Er zijn plannen om volgend schooljaar een project met basisschoolleerlingen te doen en daar heb ik veel zin in.”
Weijers en Zegers beschikken nu nog over een mooie workshopruimte aan het Stationsplein, Het Oude Klooster, maar vertrekken daar per 1 april. “We waren door de gemeente en VVV gevraagd hier iets in te richten waar toeristen terechtkonden voor uitleg over ons papierdorp. En dat was hartstikke mooi, maar we wisten dat het een tijdelijke locatie zou zijn. Het plein gaat op de schop en wij verhuizen naar de Loubergweg 44.” Voordeel voor de papierscheppers is dat zij hun ruimte niet open hoeven te houden, maar meer de boer op kunnen met hun papiermakerij, iets dat Weijers het liefst doet. “Op locatie kunnen we het vak aan meer mensen laten zien. En dat is toch het mooist. Papierscheppen is een passie die ik graag deel.”

Foto: Han Uenk

Lees ook

Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

GEM. BRUMMEN – De gemeente Brummen biedt hulp de gezinnen die gedupeerd zijn door de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.