Home / Doesburg-Regiobode / Ontmoetingsgids voor ouderen

Ontmoetingsgids voor ouderen

DOESBURG – Als bijdrage aan de Doesburgse aanpak van eenzaamheid ontving de Doesburgse wethouder Birgit van Veldhuizen op dinsdag 19 maart het eerste exemplaar van de Doesburgse Ontmoetingsgids uit handen van Ben en Tanja Kruk van de stichting Doesburgerinitiatief. Deze gids bevat een zo compleet mogelijk overzicht van activiteiten voor ouderen in Doesburg.

Wethouder Van Veldhuizen was zichtbaar blij met deze Ontmoetingsgids. “Het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen in Doesburg is een prioriteit van het gemeentebestuur. We zijn op dit moment hard aan het werk om daar samen met professionele zorg- en welzijnsorganisaties én vrijwilligersorganisaties een aanpak voor te ontwikkelen. Deze gids is daarvoor een welkome bouwsteen.”
Een belangrijke pijler in de aanpak die wordt ontwikkeld is Doesburgers die (dreigen te) vereenzamen, stimuleren om weer de deur uit te gaan en onder de mensen te komen. De ontmoetingsgids kan daarbij behulpzaam zijn.
“In Doesburg wordt vaak gezegd dat er zoveel ontmoetingsactiviteiten voor ouderen worden georganiseerd, maar niemand weet precies wat allemaal. Daar hebben we inzicht in willen geven”, zegt Tanja Kruk. “En het overzicht bevestigt wat veel mensen denken. We hebben ruim 90 heel verschillende activiteiten van ongeveer 50 verschillende organisaties en vrijwilligers in beeld kunnen brengen; en allemaal speciaal georganiseerd of zeer geschikt voor ouderen.”
Een proefexemplaar van de gids is door een aantal Doesburgse zorg- en welzijnsorganisaties op bruikbaarheid getoetst en de eerste reacties zijn zeer positief. Een wijkverpleegkundige noemde de gids zelfs een superinitiatief dat ze in haar werk goed kan gebruiken.

In de Ontmoetingsgids staan activiteiten die variëren van samen eten en samen koffie drinken tot samen breien, kleding maken of hout bewerken of samen zingen, dansen, gymmen, klaverjassen, wandelen, zwemmen, in de omgeving gaan toeren of samen klussen, wieden en snoeien. En nog veel meer.
Van de eerste versie van de Ontmoetingsgids zijn 400 exemplaren gedrukt en verspreid onder Doesburgse organisaties. De gids is ook digitaal beschikbaar.
In juli verschijnt de eerste update en vervolgens ieder half jaar in december en juni.
“Opmerkingen, aanvullingen, correcties en suggesties zijn van harte welkom om ervoor te zorgen dat de Ontmoetingsgids zo actueel en zo compleet mogelijk wordt en blijft”, merkt Ben Kruk op. “Die zijn zeer welkom via doesburgerinitiatief@ziggo.nl of gewoon in de bus op Windmolenstraat 24”.

Foto: Hanny ten Dolle

Lees ook

Nieuwjaarsconcert Hummelo via livestream

HUMMELO – Het coronavirus leek in eerste instantie ook de organisatie van het twaalfde Nieuwjaarsconcert …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.