Home / Brummen-Regiobode / Loenen heeft alvast een mini-uitkijktoren

Loenen heeft alvast een mini-uitkijktoren

LOENEN – De ruim 75 vrijwilligers en donateurs van de stichting Vrienden Loenense Bossen werden maandag in eetcafé ‘t Ruifje aangenaam verrast met een mini-uitkijktoren. Hans Ruegebrink en Henk Klomp hadden een mini-uitvoering in elkaar geknutseld zodat de bezoekers zich een beeld konden vormen van de toren die binnenkort in het bos komt.

Het kan volgens voorzitter Gerrit van de Sprenge nog even duren, maar wellicht dat het groene licht niet lang op zich laat wachten. De gemeente Apeldoorn bemoeit zich met de laatste hobbels, zodat spoedig de eerste spade in de grond kan gaan voor de lang verwachte uitkijktoren waarvoor velen in touw zijn.

De Stichting is erg blij met de vele vrijwilligers en donateurs die een warm hart hebben voor de Loenense bossen. Het bestuur wilde wat terug doen en nodigde allen uit om naar deze vrijwilligersavond te komen. ‘t Ruifje was geheel gevuld toen Van de Sprenge het woord nam om een overzicht te geven van de stand van zaken. Hij vond het prettig dat naast de vele vrijwilligers ook diverse instanties aanwezig waren. Hij stelde het bijzonder op prijs dat wethouder Wim Willems er was.

Met een PowerPoint-presentatie liet de voorzitter zien dat de stichting in haar korte bestaan al veel heeft bereikt. Er zijn twee zwerfkeienroutes aangelegd, de Loense kei kreeg een prominente plek, er zijn banken geplaatst en wegen en wandelpaden vrijgehouden van takken en zwerfvuil. Er wordt gewerkt aan de natuurtrimbaan, aan een tweede stenenbank en aan de uitkijktoren met trapjesberg.
Van de Sprenge gaf ook een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de stichting. Door veel acties is er al een flink bedrag verdiend. De gift van de Stichting Schaapskudde Loenen, de huis-aan-huisactie en bijdragen van de donateurs vormden samen een forse aanzet voor een startkapitaal. De oliebollenverkoop, de verkoopwagen in de Loenermark, de verkoop op diverse markten en crowdfundingsactie ‘voor Apeldoorn’ leverde veel op. Ook de actie van een drietal Loenenaren met de Carbagerun was zeer welkom. Zodra de bouwvergunning is verleend worden sponsoren gezocht om het tekort van circa 50.000 euro bij elkaar te krijgen. Ook denkt men aan traptreden sponseren.

Over het lange traject voor het verlenen van de bouwvergunning gaf Van de Sprenge een overzicht. Reeds in 2003 heeft Wim Willems al een poging ondernomen om de Uitkijktoren weer terug te krijgen. Later was er een actieve groep Loenenaren die wederom de schouders er onder heeft gezet. In 2015 zijn de eerste gesprekken geweest met de gemeente Apeldoorn. De gemeente wilde wel haar medewerking geven maar stuitte op een niet bestaand bestemmingsplan en Natura 2000. In 2016 kwam een Natuurtoets, Sonderingsonderzoek en constructieberekening. In 2018 lag eindelijk een bestemmingsplan ter visie. De Provincie bepaalde dat er een nieuwe natuurtoets en een omgevingsvergunning moest komen. Het duurt volgens de voorzitter allemaal erg lang. Gelukkig staat de gemeente achter de doelstelling van de stichting.

Van de Sprenge vertelde dat het een robuuste toren met stalen pijlers gaat worden van 21 meter hoog. De kosten worden geraamd op 180.000 euro. Het wordt de derde toren op deze plek. Om de vrijwilligers en donateurs een idee te geven van de nieuwe toren gingen Henk Klomp (links op de foto) en Hans Reugebrink aan de slag om een mini-toren te maken. De voorzitter verzocht de makers het bouwwerk te onthullen. Door de vele aanwezigen werd het bouwwerk bewonderd.
Wethouder Willems vond het prachtig dat hij als burgerparticipatiewethouder deze avond hoorde dat er flink schot zit achter de nieuwe uitkijktoren. Hij had veel waardering voor alles wat hier tot stand was gebracht. De gemeente Apeldoorn staat volledig achter dit initiatief en gaat dit steunen waar het mogelijk is. Willems zegde toe de bovenste trede te willen sponseren.

Foto: Martin van Doorn

Lees ook

Hele bebouwde kom van Brummen wordt 30 km/uur

BRUMMEN / LEUVENHEIM – De snelheid binnen de gehele bebouwde kom van Brummen en een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.