Home / Doesburg-Regiobode / Kandidaat Daniëlle Robbertson over het werk van het waterschap

Kandidaat Daniëlle Robbertson over het werk van het waterschap

DOESBURG – Woensdag 20 maart gaan we met zijn allen naar de stembus. Niet alleen om nieuwe leden te kiezen voor de Provinciale Staten maar ook voor de Waterschapsverkiezingen. Daniëlle Robbertsen uit Doesburg is kandidaat voor het CDA bij Waterschap Rijn en IJssel en merkt dat maar weinig mensen weten wat het Waterschap eigenlijk doet.

“In Doesburg hebben we best veel water. Er moet voor worden gezorgd dat de stad en omliggende boerderijen in tijden van hoogwater beschermd blijven. Dit doet het waterschap door de dijken goed te onderhouden en de IJssel de ruimte te geven, zodat de rivier haar water gecontroleerd kwijt kan”, zegt Robbertsen. “Aan de kant wordt in tijden van droogte, zoals afgelopen zomer, zoveel mogelijk gezorgd dat het water dát er is, zoveel mogelijk behouden blijft en niet naar de rivier stroomt. Dit kan onder andere door de boeren een soort ballon te verstrekken, waarmee de duikers tijdelijk dichtgestopt kunnen worden zodat water niet weg stroomt.”

Natuurlijk is een groot punt voor het Waterschap zorgen voor schoon drinkwater, een kostbaar goed waar we niet buiten kunnen. “Water zuiveren is een hele klus. Er stroomt nu eigenlijk nog te veel hemelwater rechtstreeks het riool in en dat moet veranderen”, vindt Daniëlle. “We moeten veel meer gescheiden systemen aanleggen, zodat het regenwater naar wadi’s stroomt en daardoor het grondwaterpeil beter behouden blijft. Daaraan gekoppeld is het dus ook belangrijk om meer groen aan te leggen in tuinen, in plaats van stenen.” Ze is zich ervan bewust dat dit niet altijd makkelijk is voor bewoners, van wie tegenwoordig best veel wordt gevraagd met alle milieumaatregelen. “Maar de waterstand goed beheren is wel belangrijk voor ons allemaal.”

Water is niet alleen maar lastig bij een tekort of overschot, water kun je ook gebruiken om energie op te wekken. “U heeft het waarschijnlijk al wel gehoord dat er in Doesburg bij de sluis een waterkrachtcentrale komt. Water wordt dan gebruikt om elektriciteit op te wekken. U kent het principe vast nog wel van vroeger het waterrad dat door water werd aangedreven om een molen te laten draaien. Nu kan dat principe gebruikt worden om elektriciteit op te wekken”, legt Daniëlle Robbertsen uit.
Ze noemt nog een voorbeeld van wat het waterschap allemaal doet. “Wat u ook pas geleden in Doesburg mee hebt kunnen maken, is het vervangen van de duikers die de grachten met elkaar verbinden, zodat het water weer een goede doorstroming heeft.”

Hoewel we gaan stemmen voor de bestuurders van het waterschap en hier ook verschillende partijen voor zijn, zijn het niet alleen politieke mensen die het waterschap besturen. De dijkgraaf, heemraden en vereniging van bos- en natuureigenaren leveren allemaal een bijdrage. Daarbij wordt goed geluisterd naar ideeën uit de samenleving. “We willen als waterschap middenin de samenleving staan en werken daarvoor ook veel samen met lokale overheden”, aldus Daniëlle Robbertsen. “Het plaatsnemen in het bestuur van het Waterschap brengt ook een rentmeesterschap met zich mee. We proberen ons werk zo goed mogelijk te doen tegen zo laag mogelijke lasten voor de burgers.”

Lees ook

Doesburg kiest voor verkeersluwe binnenstad

DOESBURG – De gemeente Doesburg gaat het stappenplan uit het project Vitale Binnenstad uitvoeren om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.