Home / Nieuws / Jubileumfeest Velp voor Oranje met ringsteken bij Biljoen

Jubileumfeest Velp voor Oranje met ringsteken bij Biljoen

VELP – Zondag 28 april viert Oranjevereniging Velp voor Oranje haar 125-jarig jubileum met een ‘ouderwets’ feest voor alle inwoners van Velp en omgeving. Zo staat onder andere ringsteken met paard en sjees op het programma.

Een greep uit de activiteiten van deze dag: op de van Spaenallee, de oprijlaan van kasteel Biljoen, zijn tussen 13.30 en 16.00 uur wedstrijden ringsteken-met-paard-en-sjees. Bovendien kan iedereen gratis draaien in een ouderwetse zweef- of draaimolen en gratis ponyrijden. Er komt een poffertjeskraam, er worden suikerspinnen en ijsjes verkocht en Drum- en Showfanfare mr. H.M. Van der Zandt komt spelen.

Ringsteken

Alle verenigingen in Velp hebben inmiddels een uitnodiging gekregen om daadwerkelijk mee te doen met het Ringsteken. Afgevaardigden van verschillende verenigingen en organisaties kunnen vanaf 13.30 uur tegen elkaar strijden voor mooie prijzen voor hun clubkas, want Hoveniersbedrijf Biljoen Groen stelt 500 euro aan prijzengeld beschikbaar. Het paardenfestijn staat onder toezicht van oud-Velpenaar Hans Heus van het Geldersch Vierspanteam. Hij zorgt voor betrouwbare paarden en menners. Het Jubileumfeest wordt verder georganiseerd door een Jubileumcommissie bestaande uit de oud-bestuursleden Maurits de Groot, Fleur Kroone en Jesse Bakker van studentenvereniging Arboricultura van Hogeschool Van Hall Larenstein (foto). Al meer dan 15 jaar zijn leden van deze vereniging betrokken bij evenementen van Velp voor Oranje.

Scootmobielen

In de pauzes van het Ringsteken met paarden worden Ringsteekwedstrijden voor scootmobielen gehouden. Kinderen kunnen dan meedoen met een skelter of kunnen meedoen aan ringsteken in een kruiwagen. Die wordt dan wordt voortgeduwd door studenten van Hogeschool Larenstein.
Ook voor deze deelnemers zijn er leuke prijzen te winnen. Opgeven voor al deze wedstrijden kan via 125jaar@velpvoororanje.nl en bij Maurits de Groot, tel. 06-24496167. Ook verenigingen die geen uitnodiging ontvingen voor het ringsteken met paarden kunnen zich hier melden.

Jubileumboekje

Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum wordt een boekje samengesteld over de geschiedenis van Velp voor Oranje. Als een van de oudste Oranjeverenigingen van Nederland zou er veel informatie beschikbaar moeten zijn in het Gelders Archief. Maar tot grote teleurstelling van de auteurs, Nelleke den Boer-Pinxter en Anita Matser, bleken alle archiefstukken van voor 1940 vernietigd te zijn door de Duitsers. Gelukkig werden uiteindelijk toch nog prachtige programmaboekjes gevonden en waardevolle foto’s van particulieren. Ook oude kranten op internet leverden bijzondere informatie. Bijvoorbeeld dat burgemeester Van Pallandt van Rozendaal jarenlang bestuurslid was van de Velpse Oranjevereniging.

Koningsdag

Op zaterdag 27 april verzorgt Velp voor Oranje natuurlijk op traditionele wijze Koningsdag met een Aubade, Straattekenen, Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan, Kleine Koningsmarkt voor Goede Doelen, Koningsschieten, Kinderspelen en Villaparkconcert.

Lees ook

Kledingbank houdt opruiming

DIEREN – Om plaats te maken voor de wintercollectie houdt Kledingbank Dieren een opruimingsactie. Alle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.