Home / Belangrijk / Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen

Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen

DOESBURG – Jan Brokken, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het genre literaire non-fictie in de Nederlandse literatuur, vertelt zaterdag 23 maart in Doesburg over zijn boek De Rechtvaardigen. Dit doet hij vanaf 20.00 uur in de Gasthuiskerk.

In dat boek beschrijft Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk, die in de oorlog duizenden Joden redde. Volgens dagblad BN De Stem is Brokken bij lezingen ‘een onbetwist meester met een heel symfonieorkest in zijn stem.’
Brokken debuteerde in 1984 met de roman De Provincie, waarin de hoofdpersoon terugkeert naar zijn benauwende geboortedorp wegens de moord op een jeugdvriendin. De verhalenbundel die twee jaar later volgde, De Zee van Vroeger, won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In de bundel staat een soortgelijke thematiek centraal: het ontworstelen aan de wurgende banden van de jeugd.
Jan Brokken creëerde min of meer een eigen genre, waarin hij non-fictie, fictie en biografie met elkaar mengt. Het komt tot uiting in Jungle Rudy (1999), een speurtocht naar een Haagse bankierszoon die een nieuw bestaan opbouwt in de jungle van Venezuela. Toch duurde het tot Baltische zielen (2010) voor deze vorm van schrijven als baanbrekend werd erkend en, ook internationaal, sterk de aandacht trok.
De toegang tot de lezing om 23 maart bedraagt 12,50 euro. Tickets zijn te verkrijgen via de website.

Foto: Jelmer de Haas

www.gasthuiskerkdoesburg.nl

Lees ook

Expositie ‘Kom je spelen?’ geopend in Doesburg

DOESBURG – Zaterdag 19 juni werd de expositie ‘Kom je spelen ?’ geopend in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.