woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomefbpostInwoners Velp-Zuid samen aan de slag met vergroening van de wijk

Inwoners Velp-Zuid samen aan de slag met vergroening van de wijk

VELP – Inwoners van Velp-Zuid kunnen de komende weken gratis materialen krijgen voor het vergroenen van hun tuinen en kunnen terecht in de zogenoemde Ik Buurt Mee!-keet voor tuinadvies. Door mee te doen aan de landelijke operatie Steenbreek hoopt de gemeente Rheden de wijk een stukje groener te maken.

“Een groene wijk is niet alleen prettig, maar ook belangrijk voor de omgeving”, zegt wethouder Dorus Klomberg. “Een groene tuin zorgt voor minder warmte in de zomer – stenen houden veel hitte vast – en een betere afvoer van regenwater. Daarom vindt de gemeente Rheden het belangrijk dat om de Operatie Steenbreek te ondersteunen.”
De gemeente doet een oproep aan inwoners van de wijk om mee te doen aan deze actie. De komende negen weken staat de Ik Buurt Mee!-keet in verschillende delen van de wijk en kan iedereen hier aankloppen voor advies. Studenten van Hogeschool Larenstein zijn present om mee te denken over wat er mogelijk is in de tuin. Ze maken gebruik van luchtfoto’s en kaarten en kunnen eventueel even meelopen naar de tuin.
“Het hoeven maar simpele maatregelen te zijn voor een groot effect: een rijtje tegels eruit om plaats te maken voor beplanting of het aanbrengen van een infiltratiebuis om hemelwater af te koppelen van het riool”, aldus Klomberg.
De bewoners die meedoen moeten zelf de handen uit de mouwen steken in de tuin, maar krijgen de materialen van de gemeente. Deze worden een week of twee na het bezoek aan de keet uitgeleverd. Voorwaarde is wel dat de planten in de plaats komen van tegels of beton.

Om inwoners van de wijk te enthousiasmeren doet de gemeente Rheden een beroep op de wijkconctactpersonen. Michaëla Povel is zo’n contactpersoon, zij vormt als het ware de verbinding tussen haar buren en de gemeente. Zelf is ze enthousiast over Steenbreek en ze doet zelf dan ook zeker mee: “Ik wil graag een deel van mijn oprit vervangen door planten en één of meerdere infiltratiebuizen. Een groen dak (sedumplantjes op een plat dak, red.) lijkt mij ook nog wel wat.” Michaëla hoopt haar buren enthousiast te krijgen om mee te doen.
Volgens Klomberg is dit project niet alleen noodzakelijk om de wijk klimaatbestendig te krijgen, maar kan het ook een mooie bijdrage leveren aan de sociale samengang. “Hoe leuk is het om dit samen met je buren aan te pakken?”

Wijkbewoners die mee willen doen, kunnen zich op donderdagen tussen 16.00 en 20.00 uur melden bij de groene Ik Buurt Mee!-keet. Deze is op 28 maart te vinden aan de Schoolstraat, op 4 april aan de Heeckerenstraat, op 11 april aan de Straatweiden, op 18 april aan de Elzenstraat, op 25 april aan de Dr. Schaepmanstraat, op 2 mei aan de Hugo de Grootstraat, op 9 mei aan de Kerkalleen en op 16 mei aan de Rijnstraat.

Foto: Linda Peppelman

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

Groot Brummens Dictee 2021

BRUMMEN - Woensdag 1 december wordt de 21e editie gehouden van het Groot Brummens Dictee. Vanaf 20.00 uur gaan taalliefhebbers de strijd met elkaar aan in de bibliotheek in Brummen. Dit jaar werd het dictee weer geschreven door de leden van de Taalmarkt. Het thema is Vergeten Woorden. Er komt

0215062_Arie_Teeuw.jpg

Boek: Komt een man bij de gemeente

VELP - Bezuinigingsstrateeg Arie Teeuw uit Velp heeft de afgelopen jaren meer dan 40 gemeenten helpen bezuinigen, voor samen in totaal ruim 150 miljoen. In alle gevallen haalbare bezuinigingen met minstens de omvang van het met het gemeentebestuur afgesproken bedrag. Het geheim van zijn succes onthult Teeuw in het boek

0215418_schrijven.jpg

Ik vind: Knip

In de voorbereiding van het plan Traverse Dieren is ooit gesproken over een ‘knip’ in de Harderwijkerweg. Hiermee werd bedoeld dat de Harderwijkerweg tussen Dieren-Noordoost en Laag Soeren zou worden afgesloten voor autoverkeer. Reden voor die ‘knip’ was dat verkeer dat Dieren alleen gebruikt om er doorheen te rijden, deze

0215841_warmtepomp.jpg

Webinar over de warmtepomp

BRUMMEN - Dinsdag 30 november wordt er een webinar gehouden voor mensen die erover denken om van het aardgas af te gaan. Er wordt onder andere gesproken over de warmtepomp als alternatief voor het aardgas. Aan de orde komen verschillende typen van elektrisch verwarmen, de voor- en nadelen en veelvoorkomende

0215160_glasvezel.jpg

Wethouder neemt kijkje bij aanleg glasvezel

OEKEN - Op woensdag 10 november bezocht wethouder Pouwel Inberg aannemer Van Gelder Telecom tijdens de graafwerkzaamheden aan ’t Looweg in Oeken. Na een kennismaking met het team volgde een rondleiding met de uitvoerder, waarbij er veel werd verteld en uitgelegd over de aanleg van het glasvezelnetwerk.

0214410_Gemeentehuis.JPG

Gemeente en inwoners werken samen aan beheer openbare ruimte

GEM. RHEDEN - De gemeente Rheden heeft een integraal beheerplan opgesteld voor de openbare ruimte. Hierin staat hoe de gemeente de komende jaren een veilige en duurzame leefomgeving wil realiseren. Door integraal te werken, kan de gemeente efficiënter omgaan met budgetten.