Inwoners Velp-Zuid samen aan de slag met vergroening van de wijk

VELP – Inwoners van Velp-Zuid kunnen de komende weken gratis materialen krijgen voor het vergroenen van hun tuinen en kunnen terecht in de zogenoemde Ik Buurt Mee!-keet voor tuinadvies. Door mee te doen aan de landelijke operatie Steenbreek hoopt de gemeente Rheden de wijk een stukje groener te maken.

“Een groene wijk is niet alleen prettig, maar ook belangrijk voor de omgeving”, zegt wethouder Dorus Klomberg. “Een groene tuin zorgt voor minder warmte in de zomer – stenen houden veel hitte vast – en een betere afvoer van regenwater. Daarom vindt de gemeente Rheden het belangrijk dat om de Operatie Steenbreek te ondersteunen.”
De gemeente doet een oproep aan inwoners van de wijk om mee te doen aan deze actie. De komende negen weken staat de Ik Buurt Mee!-keet in verschillende delen van de wijk en kan iedereen hier aankloppen voor advies. Studenten van Hogeschool Larenstein zijn present om mee te denken over wat er mogelijk is in de tuin. Ze maken gebruik van luchtfoto’s en kaarten en kunnen eventueel even meelopen naar de tuin.
“Het hoeven maar simpele maatregelen te zijn voor een groot effect: een rijtje tegels eruit om plaats te maken voor beplanting of het aanbrengen van een infiltratiebuis om hemelwater af te koppelen van het riool”, aldus Klomberg.
De bewoners die meedoen moeten zelf de handen uit de mouwen steken in de tuin, maar krijgen de materialen van de gemeente. Deze worden een week of twee na het bezoek aan de keet uitgeleverd. Voorwaarde is wel dat de planten in de plaats komen van tegels of beton.

Om inwoners van de wijk te enthousiasmeren doet de gemeente Rheden een beroep op de wijkconctactpersonen. Michaëla Povel is zo’n contactpersoon, zij vormt als het ware de verbinding tussen haar buren en de gemeente. Zelf is ze enthousiast over Steenbreek en ze doet zelf dan ook zeker mee: “Ik wil graag een deel van mijn oprit vervangen door planten en één of meerdere infiltratiebuizen. Een groen dak (sedumplantjes op een plat dak, red.) lijkt mij ook nog wel wat.” Michaëla hoopt haar buren enthousiast te krijgen om mee te doen.
Volgens Klomberg is dit project niet alleen noodzakelijk om de wijk klimaatbestendig te krijgen, maar kan het ook een mooie bijdrage leveren aan de sociale samengang. “Hoe leuk is het om dit samen met je buren aan te pakken?”

Wijkbewoners die mee willen doen, kunnen zich op donderdagen tussen 16.00 en 20.00 uur melden bij de groene Ik Buurt Mee!-keet. Deze is op 28 maart te vinden aan de Schoolstraat, op 4 april aan de Heeckerenstraat, op 11 april aan de Straatweiden, op 18 april aan de Elzenstraat, op 25 april aan de Dr. Schaepmanstraat, op 2 mei aan de Hugo de Grootstraat, op 9 mei aan de Kerkalleen en op 16 mei aan de Rijnstraat.

Foto: Linda Peppelman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.