Home / Alle-Regiobode / Ik vind… Reactie op Stief kwartiertje

Ik vind… Reactie op Stief kwartiertje

Vorige week schreef de vaste column schrijver (D.A) over de bronbossen en sloten van Middachten. De verdroging van deze waardevolle bronbossen moest gestopt worden. Er werd in 2017 één miljoen euro beschikbaar gesteld om het probleem op te lossen. De slootbodems moesten met klei weer worden opgehoogd, waardoor de water afvoer verminderd zou worden. De eerste resultaten waren al zichtbaar, want de bronbossen werden al iets natter. Maar blijft dit proces doorgaan? Die vraag stellen wij ook omdat Middachten, en u raadt het nooit, direct in de nabijheid van deze bronbossen een sleuf wil graven. Want wat D.A niet wist, anders had hij er wel over geschreven, is dat voor de locatie van de megastal, die Middachten wil bouwen aan de Eikenstraat extra ruimte voor waterberging nodig is. Dit houdt in dat ergens anders in het gebied van de Ellecomse polder grond moet worden uitgegraven. Middachten heeft op een unieke manier de plek daarvoor gevonden. In een tegen de bronbossen aanliggend weiland wordt nu een sleuf gegraven van 15 meter breed en 177 meter lang. In een rapport wordt deze afgraving vermeld als: Bergingslocatiesleuf A. Dit graven heeft altijd een verdrogende invloed op de waterhuishouding van het gebied in het algemeen en op de bronbossen in het bijzonder. De grootte van het verdrogend effect is afhankelijk van de diepte van de sleuf. Het is toch iets verwonderlijks en onbegrijpelijk. Slootbodems in de nabijheid van de bronbossen ophogen om ze te laten vernatten en kort daarna 2655 vierkante meter uitgraven naast dezelfde bronbossen met een verdrogend effect. Snapt U het nog? Wij niet. Is dit geen kapitaal- en natuurvernietiging? Schijnbaar hecht Middachten daar geen waarde aan. Geld genoeg? Tijdens de zitting van 1 maart jongstleden van de Raad van State over het bestemmingsplan Middachten kwam het onderwerp: Bergingslocatiesleuf A, ook aan de orde. Onze stichting vindt dat deze sleuf niet gegraven moet worden omdat tijdens hoogwater deze het eerst volloopt en dan een belemmerende werking heeft voor de uiterwaarddieren die het gebied willen ontvluchten. De Raad van State zal over ongeveer zes weken een besluit nemen of deze stelling juist is.
Namens de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap (SBU) Dieren
J.Sevenster

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.