Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Doe mee aan de Klimaatmars

Ik vind: Doe mee aan de Klimaatmars

Gaan jullie allemaal mee naar de Klimaatmars in Amsterdam op 10 maart? Dat was de vraag van Tim Endeveld, fractieleider GroenLinks, aan de gemeenteraad van Rheden vorige week dinsdag. Tijdens deze raadsvergadering werd het klimaatbeleid van de gemeente Rheden voor de komende jaren vastgesteld.
Dit Beleidskader Klimaataanpak Rheden, inclusief het bijbehorende uitvoeringsprogramma, werd unaniem gesteund in de raad. Dat is ook logisch, want iedereen begrijpt ondertussen dat er dringend maatregelen nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk binnen de perken te houden.
De klimaatdoelen van de gemeente zijn ambitieus. Wel is het zo dat de oplossing nog veel te veel alleen maar gezocht wordt in het vervangen van niet-duurzame door duurzame energiebronnen. Dus hoe kunnen we zoveel mogelijk zonnepanelen, windmolens en warmtepompen installeren.

De discussie zou volgens GroenLinks veel meer moeten gaan over hoe we verandering kunnen aanbrengen in onze consumptiegedreven en op groei gerichte manier van leven. Dus over hoe we de omvang van onze ecologische voetafdruk drastisch kunnen verkleinen. In die zin is de nu voorgestelde klimaataanpak nog veel te eng ingestoken.
De Werkgroep Duurzaam Dieren West zet zich al jaren in om de bewoners in Dieren-West mee te nemen in de verandering die nodig is. Zij doet dat op een manier waarbij het belang van burgers centraal staat: met elkaar en voor elkaar. Burgers worden geholpen bij de keuzes die gemaakt moeten worden, zij hebben gevoel ontwikkeld bij wat mensen over de streep kan helpen.
Passend hierbij heeft de Werkgroep het initiatief genomen voor de Energiewinkel op Winkelcentrum Dieren, een plek waar mensen informatie kunnen krijgen over de energietransitie en er met anderen over kunnen praten. Dit is heel succesvol gebleken en daarom blijft de Energiewinkel ook langer bestaan dan eerder de bedoeling was.
En gelukkig zijn er ook elders in de gemeente allerlei initiatieven om aan de slag te gaan met de energietransitie, we kunnen trots zijn op alle burgers die zich daarvoor inzetten!
Maar het is ook heel hard nodig om in actie te komen: De klimaatverandering wacht niet op ons! Daarom vragen wij van GroenLinks niet alleen de gemeenteraad, maar alle inwoners van Rheden om op 10 maart mee te gaan naar de Klimaatmars in Amsterdam! Kijk voor meer informatie hierover op beweging.groenlinks.nl/klimaatmars.

GroenLinks Rheden

Lees ook

Isseltaler Musikanten in Openluchttheater de Pinkenberg

ROZENDAAL – De Isseltaler Musikanten spelen zaterdag 25 september in Openluchttheater de Pinkenberg in Rozendaal. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.