Home / Brummen-Regiobode / Ik vind: De stilte horen

Ik vind: De stilte horen

Waar kun je in ons land de stilte nog horen? Wellicht ’s nachts ergens midden op de Veluwe. En dan bedoel ik de stilte die door vogelgeluiden, geruis van de wind, vallende takken, geritsel van (nacht)dieren onderstreept wordt, een stilte die niet door de rauwe door mensen voortgebrachte geluiden gestoord wordt.
Waar kan dat nog?

Overdag wordt er altijd en overal geluid gemaakt: snelwegen, machines, ook machines waarmee de natuur beheerd wordt en ja, ook vliegtuigen. Nu de discussie rondom vliegtuigen zo hevig is geworden, is tot me doorgedrongen dat er nooit vijf minuten voorbijgaan zonder dat het geluid van een vliegtuig hoorbaar is. Zoals iemand zei: ons luchtruim is overvol.

Toch behaagt het onze regering (eigen beleid of als uitvoeringsorgaan van economische lobby’s?) om dat luchtruim nog meer te belasten. De feiten zijn bekend: over een groot deel van ons land gaan vliegtuigen laag overvliegen en dat met een doordringend geluid. Mooie dorpen als Wezep en Beekbergen (beide toch al met het nodige geluid van twee snelwegen geconfronteerd), Oene (waar de motoren geactiveerd worden om de hoogte van 1800 op 2700 meter te brengen), Ede, Bennekom, Rhenen, Hoenderloo en vele andere dorpen/steden zullen op een niet te missen wijze met irriterend geluid geconfronteerd worden. In veel gevallen gaat het om gebieden waar vakantiegangers rust zoeken, waar bewoners bewust gekozen hebben voor een (relatief) stiltegebied en waar recreatieondernemers hun brood verdienen.

Het beluisteren van de stilte is toch al bijna niet meer mogelijk. Maar wat nu beoogd wordt is ontoelaatbaar. Een discussie die de huidige discussie (waarin schreeuwerig het eigen gelijk naar voren gebracht wordt) te boven gaat, is dringend nodig. Wat willen we met ons land? Een land dat offers brengt aan de moloch van het consumentisme (goedkope vliegtochtjes, soms een weekendje Milaan of Barcelona)? Een land waar de economie het wint van het welzijn?
Me dunkt vragen die het antwoord met zich meedragen!
Regering, kom op uw schreden terug. Gun velen de mogelijkheid om de stilte te horen. Beste lezers, trekt uw conclusies: minimaliseer uw consumptie van vliegreizen. Als er geen klanten zijn, is er ook geen vliegverkeer nodig. Laten we ervoor gaan de stilte weer te kunnen horen!

Ds. Jan Lammers,
Pastor in Beekbergen en Wezep

Lees ook

Geen dictee wel quizzen

BRUMMEN – Het op vrijdag 27 november geplande Groot Brummens Dictee kan helaas geen doorgang …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.