Home / Rheden-Regiobode / Idee voor Rhedense boom en fontein

Idee voor Rhedense boom en fontein

RHEDEN – Een boom gemaakt van oude stenen bij de waterpomp op het plein bij de kerk in Rheden, en een fontein. Die moeten toeristen niet alleen naar de Posbank, maar ook naar het dorp Rheden trekken.

Dat idee lanceert Peter Oversteegen, voorzitter van het Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom en eigenaar van evenementenbureau Peter Oversteegen in Rheden. “Er gaan veel mensen de Posbank op, maar het dorp wordt een beetje overgeslagen. Daar zijn ondernemers soms ontevreden over.”
Volgens Oversteegen heeft Rheden een dorpshart bij de waterpomp op het marktplein. “Er staan wat bankje, de ondergrond is prima en er is een zichtlijn naar de kerk. Ook is er een oude boerderij met een theetuin te vinden, een winkelstraat en de snelweg A348. Ook de fietsknooppunten lopen hier langs.” De ‘boom’ moet mensen uitnodigen van de fiets te stappen en even te gaan zitten.

Het moet echter niet alleen een ‘boom’ worden, laat Oversteegen weten. “De boom moet wat informatie kunnen geven aan de bezoekers. Als je beeldschermen in de boom verwerkt, kunnen die wisselende informatie geven. Dat kan met de natuur te maken hebben (bijvoorbeeld in maart informatie over de lammetjes) of het kan gaan over de historie van Rheden. Waarom heeft Rheden bijvoorbeeld een Steenbakkersweg?”

Daarnaast ziet Oversteegen graag dat de pomp weer in gebruik wordt genomen én dat er een fontein komt die om de zoveel tijd water spuit. “Ik zie voor me dat een kind dan water pompt dat meandert richting de boom.” De fontein die spuit kan zorgen voor een fotomomentje. En als mensen moeten wachten tot de fontein weer in werking treedt, kunnen ze naar de theetuin, de winkels, een ijsje eten of op een terras gaan zitten.

Oversteegen heeft al met verschillende individuen en partijen gesproken over zijn plannen. Zo hebben de ondernemers Rheden-De Steeg, kunstenaar Jaap van den Born en de eigenaar van de theetuin al positief gereageerd, laat Oversteegen weten. Ook met het Rhedens Dorpsbelang is gesproken. Die zullen er tijdens hun jaarvergadering deze maand over spreken.

Als de geluiden zo positief blijven, wil Oversteegen het plan concreter maken. “We moeten ook kijken wat de dorpelingen ervan vinden en wat het kost. We moeten het met elkaar zien te dragen. Crowdfunding is mogelijk, maar er zijn ook wel fondsen waar we een beroep op kunnen doen.”
Wat Oversteegen betreft komt ‘De Rhedense Boom’ zoals hij hem zelf noemt er snel. “De druk op de Posbank is te groot. Ik zou het fijn vinden als de toeristen geen overlast veroorzaken. Dat kunnen we alleen maar voorkomen als ze zich wat meer gaan verspreiden. Ik vind de natuur ook heel mooi en het gaat me ook weleens aan het hart dat het soms zo druk is op sommige punten dat het onveilig wordt.”
Peter Oversteegen staat open voor reacties. Die mogen naar info@veluwezoom.nl.

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.