Home / Brummen-Regiobode / Honderddertig keuzes om Brummense spaarpot aan te vullen

Honderddertig keuzes om Brummense spaarpot aan te vullen

BRUMMEN – De gemeente Brummen wil haar spaarvarken spekken om weer financieel gezond te worden. Daarvoor moet flink worden bezuinigd. Het college presenteerde donderdag een lijst met honderddertig opties om budget vrij te maken voor de algemene reserves.

De gemeente Brummen wist eind vorig jaar een sluitende begroting te presenteren met een positief resultaat van 60.000 euro. Dat is te weinig om de algemene reserve eens flink aan te vullen, die de laatste jaren behoorlijk is geslonken. Dit heeft onder andere te maken met de nasleep van de crisis in 2011, waarbij de gemeente flink moest afschrijven op haar grondbezit. Door een lagere bijdrage uit het Rijk, financiële kortingen op de extra taken binnen het sociaal domein en de lage lokale lasten, is het nog niet gelukt om weer wat spek op de botten te kweken.
Daar wil het college nu verandering in brengen, mede op verzoek van de provincie, die toezicht houdt op de gemeentelijke financiën. Wethouder financiën Peter-Paul Steinweg: “Als we weer voldoende reserves willen opbouwen, betekent dat dat we in het lopende boekjaar 6 ton moeten toevoegen aan onze spaarpot en in de komende drie jaar steeds 9,5 ton. Daarvoor moeten keuzes worden gemaakt.”

De gemeente heeft gezocht naar mogelijkheden om te besparen en presenteerde een lijst met honderddertig opties. Voor het eerstkomende jaar gaat het vooral om het schuiven van spaargeld: van overtollig gevulde bestemmingsreserves naar de algemene reserve. Daarna is praktisch elke uitgave van de gemeente onder de loep genomen. Er kan worden bezuinigd op zaken als onderhoud van de openbare ruimte en het centrumplan in Brummen tot de organisatie van activiteiten als de burgerschapsdag of de vriendschapsbanden met Japan en Polen. Subsidies voor verenigingen en wijkraden, het opruimen van afval na een evenement, bijdrages aan de bibiliotheek en de lokale omroep, alles wordt bekeken en genoemd. Meer inkomsten kunnen worden gewonnen door bijvoorbeeld de OZB, de tarieven van huwelijken en de toeristenbelasting te verhogen.
Als alle maatregelen zouden worden uitgevoerd, levert dat in het eerste jaar 8,5 ton op en daarna ruim 2,1 miljoen euro. Er valt dus nog wat te kiezen.

Wethouder Steinweg benadrukt dat de genoemde bezuinigingen allemaal slechts opties zijn. “We hebben als college een deel van de onderwerpen benoemd die we vooralsnog niet willen overnemen. Verder is deze lijst bedoeld als bespreekstuk. We willen dat de raad, inwoners en ondernemers gaan nadenken over wat zij belangrijk vinden, zodat we straks keuzes kunnen gaan maken. Als we bijvoorbeeld besluiten de lasten van inwoners laag te houden, betekent dat minder inkomsten en moet er elders minder worden uitgegeven.”
De gemeente vraagt de komende maand de leden van inwonerspanel BrummenSpreekt naar hun mening over deze opgave. Waar kan de gemeente volgens hen wel iets minder aan uitgeven en wat vinden zij juist wel belangrijk?

In mei presenteert het college de Perspectiefnota waarin zij een pakket aan maatregelen voorstellen. Dit wordt in juni door de gemeenteraad besproken.

Lees ook

Creatief in de december

HALL -Werkplaatsatelier Drift in Hall is in de decembermaand versierd met kerstverlichting en open op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.