Home / Brummen-Regiobode / GroenLinks vraagt inwoners mezenkastjes te adopteren

GroenLinks vraagt inwoners mezenkastjes te adopteren

BRUMMEN – De gemeente Brummen stopt een proef met het plaatsen van mezenkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. GroenLinks heeft een alternatief plan bedacht en vraagt inwoners de nestkastjes te adopteren.

De gemeente heeft besloten te stoppen omdat het plaatsen van de nestkastjes niet genoeg resultaat oplevert. “Hoewel de mezenkastjes voor meer dan de helft werden bewoond door mezen, een natuurlijke vijand van de overlastgevende rups, was het toch noodzakelijk om ruim zeshonderd rupsennesten te laten verwijderen in de lanen waar we de kastjes hebben geplaatst”, zegt de gemeente. In totaal zijn in de hele gemeente bijna 6.000 rupsennesten verwijderd.

GroenLinks is het met deze beslissing niet eens en zou het zonde vinden als de kastjes dit jaar niet worden opgehangen. “Mezenkasten worden ingezet om mezen de kans te geven zich te nestelen. Mezen, zowel jonge als oude, eten processierupsen en spelen, zo leert de praktijk, een prominente rol in de beheersing van processierupsen. Hoe meer mezen, des te minder jeukrupsen.”

De partij vraagt Brummen om door te gaan met het deze ecologisch verantwoorde manier van ongediertebestrijding, maar realiseert zich wel dat er haast bij geboden is. “De kasten moeten binnenkort worden opgehangen.” Daarom heeft GroenLinks een alternatief plan bedacht: “De mezenkasten die vorig jaar zijn gemaakt worden geadopteerd door onze inwoners. Dit kost 10 euro per jaar. Daarvoor worden ze opgehaald, schoongemaakt, opgehangen en zo nodig gerepareerd. We kunnen ze zelf ophangen op plekken waar de eikenprocessierups vorig jaar overlast bezorgde.”

Wie mee wil doen en een nestkastje wil adopteren, kan zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op brummen.groenlinks.nl.

Lees ook

Jubileum Wereldwinkel Beekbergen

BEEKBERGEN – Wereldwinkel Beekbergen bestaat 35 jaar en daar wordt nog tot en met 16 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.