Home / Brummen-Regiobode / Geboortegolf in Loenense schaapskooi

Geboortegolf in Loenense schaapskooi

LOENEN – Het is druk in de Loenense schaapskooi; schaapherder Arjen Daalhuisen heeft een zware tijd achter de rug. Ruim 170 ooien moesten lammeren. De geboortegolf kostte hem veel nachtelijke uren maar het resultaat mag er zijn. Zo’n 172 lammetjes zijn er. Daarnaast konden begin deze week tien hoogzwangere schapen ieder moment bevallen en ieder een of twee nakomelingen werpen.

Herder Arjen hoeft het niet alleen te doen. Hij krijgt hierbij de hulp van tien vrijwilligers. Er is nu veel werk in de grote ruime schaapskooi. Er moet niet alleen gelet worden op het welzijn van de lammeren en de moederooien maar er moet ook gevoederd worden. Nog even en dan mogen ze allemaal naar buiten. De kudde gaat pas over enkele weken de heide op.
Jaarlijks komen veel mensen op kraamvisite bij de kudde. Dit jaar is het Lammetjesdag op zondag 24 maart tussen 10.30 uur en 16.00 uur. Hopelijk laat de lentezon zich zien en kan iedereen op de grote weide genieten van het prille voorjaar en het mooie natuurgebied de Loenermark. Behalve lammetjes en schapen kijken, kunnen kinderen en hun (groot)ouders demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen, een ponyritje maken en mee op excursie met de boswachter. Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.
De schapen en lammeren zullen vanaf de voergang in de schaapskooi te bewonderen zijn en vanaf het raster tussen de oude en nieuwe schaapskooi. Uit oogpunt van dierenwelzijn laat de herder geen bezoekers meer toe tussen de dieren.
De entree van Lammetjesdag is gratis. Fietsers kunnen tot vlakbij de kooi komen en gratis hun fiets stallen. Bezoekers die met de auto komen betalen 5 euro parkeergeld. Een parkeerticket kan online worden gekocht of ter plekke contant worden voldaan.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Jubileum Wereldwinkel Beekbergen

BEEKBERGEN – Wereldwinkel Beekbergen bestaat 35 jaar en daar wordt nog tot en met 16 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.