Home / Nieuws / Eerste lammetje Rhedense kudde heet Jacoba Sneeuwklokje

Eerste lammetje Rhedense kudde heet Jacoba Sneeuwklokje

RHEDEN – Het is een mooie gewoonte dat de Rhedense schaapskudde ieder jaar het eerste lammetje van het seizoen laat adopteren door een bekende Nederlander. In dat kader was woensdag 28 februari tv-presentatrice Rachel Rosier present bij de schaapskooi op Heuven. Ze noemde het lam Jacoba Sneeuwklokje.

Rachel Rosier (28) presenteert voor de EO op tv het populaire jongerenprogramma Checkpoint. Er waren dan ook veel jeugdige handtekeningenjagertjes op de adoptie afgekomen. De namen die Rosier het op 1 februari, buiten in de sneeuw, geboren diertje meegaf, refereerden aan haar eigen naam en aan die winterse geboorte. “Ik heet zelf Rachel”, legde ze de aanwezigen uit. “Dat betekent letterlijk moederschaap. En Rachel is in de bijbel ook de vrouw van Jacob, die herder was. Vandaar Jacoba, want het lam is een meisje. En Sneeuwklokje is de naam van het eerste bloeiende plantje in de winter. Daarom noem ik het Jacoba Sneeuwklokje.”

Nadat Rachel Rosier het lam door herderin Cynthia Berendsen overhandigd had gekregen en flink had geknuffeld, ging het dier weer terug naar de moeder en de rest van de kudde. De adoptie is namelijk symbolisch en draagt bij aan de instandhouding van de Rhedense schaapskudde. Ook andere bezoekers konden en kunnen lammetjes adopteren.

Herderin Cynthia Berendsen: “De eerste geboorte én de eerste adoptie, dat zijn ieder jaar weer bijzondere momenten. De lammertijd is voor onze kudde de drukste, maar ook de mooiste tijd van het jaar. Samen met onze vrijwilligers zijn we dan dag en nacht in de kooi om de schapen die moeten bevallen bij te staan. Gelukkig gaat de geboorte bijna altijd goed, maar als het nodig is, zijn wij er bij om te helpen.”
Woensdag stond de teller op 133 lammeren. “En er moeten nog vier ooien bevallen, dus we komen weer rond de 140 lammeren uit. Net als vorig jaar”, aldus Berendsen. Pas na de lammertijd gaat de kudde van zo’n 150 schapen weer de hei op. De beesten grazen per dag zo’n 7 à 8 uur op de hei. De Rhedense Schaapskudde bestaat al sinds 1963.

Bezoekers kunnen trouwens ook een lammetje (financieel) adopteren én een naam geven. Traditiegetrouw organiseert de Rhedense Schaapskudde ieder jaar Lammetjesdag op ‘zomertijdzondag’. Dit jaar alweer voor de 50ste keer, op zondag 31 maart. Iedereen is die dag welkom om bij de kudde te zijn en om te zien hoe de schapen en hun lammetjes worden verzorgd.

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

De vakantie in de regio: De plafondschilderingen van de Ludgerus kerk in Hall

Dat veel mensen dit jaar in Nederland op vakantie gaan of thuis blijven, is voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.