Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Kunstboom

Een Stief Kwartiertje: Kunstboom

Als het niet natuurlijk gaat, moet het maar kunstmatig. In het dorp Rheden vindt men dat er al meer dan voldoende loof- en naaldbomen in de omgeving staan, die al meer dan voldoende aandacht krijgen en dus zal een kunstmatige boom een welkome aanvulling zijn. Daarnaast heeft men niet de illusie dat er op het dorpsplein bij de kerk spontaan een boom ontspruit; men houdt de natuur graag zelf in de hand.

Veel bezoekers van de Veluwezoom, met name de Posbank, zien door de bomen het bos, maar daardoor niet het dorp Rheden, ze laten het dorp links en rechts liggen. Daar komt bij dat het Rijk samen met Natuurmonumenten reeds begonnen is met de aanleg van het nieuwe Rivierklimaatpark IJsselpoort, onder andere in de Koppenwaard en de Velperwaarden, waarmee men het oude cultuurlandschap wil herstellen en die de waterveiligheid, de economie, de recreatie en de natuur moeten dienen. Het dorp Rheden ligt tussen de Posbank en Rivierklimaatpark IJsselpoort in en wordt door niemand opgemerkt. De kunstboom moet daar verandering in brengen. De boom op het dorpsplein zal ook een kunstmatige symbiose aangaan met de kerk; beide reiken ze omhoog en zullen niet meer groeien, beide moeten heil en zegen brengen, de kerk voor de goede zeden, de boom voor de portemonnee. We zijn immers een gelovig handelsvolkje.

Naast de vele loof- en naaldbomen moet de kunstboom een nieuwe en bezienswaardige soort worden. De boom moet een zodanig kunstobject worden dat het een kunstmatige verbinding wordt tussen IJssel en Veluwezoom.
De Veluwezoom, eigenlijk de hele Veluwe en daarmee ook de Posbank kunnen we beschouwen als kunstmatige natuur. Alles is aangelegd, er zijn wegen en fietspaden, er zijn hekken en de dieren die er mogen leven hebben afgebakende terreinen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bepalen wat er wel en niet mag groeien, maar inmiddels geven ze de flora en fauna hier en daar wat meer ruimte om de eigenheid niet verloren te laten gaan. Het is Hollandse natuur. De IJssel is al gekanaliseerd en mag nu van de overheid op aangewezen plekken af en toe buiten haar oevers treden in de hoop dat haar natuurlijke gevoel niet geheel verloren gaat. Het Rivierklimaatpark IJsselpoort is heeft natuur- en cultuurherstel als intentie maar is uiteraard kunstmatig. Er worden nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd, de wegen voor de toerist moeten geplaveid worden is een van de doelstellingen.
Toeristen zijn over het merendeel kunstmatige natuurliefhebbers, hoe aangepaster de omgeving gemaakt is hoe liever ze het hebben en het is dus aannemelijk dat ze te verleiden zijn om de kunstmatige boom te bezoeken. En het dorp zelf? U weet dat een dorp opgetrokken mensenwerk is, alles is er kunstmatig, dus daar past de boom prima in. Iedereen in Rheden is blij met het initiatief.

Echte natuurliefhebbers maken zich al jaren zorgen over de toenemende drukte op de Veluwe; toeristen brengen onrust maar ook geld. Uiteraard zijn ze tegen een kunstboom, maar als het lukt om de kunstmatige natuurliefhebber te verleiden het bos te verlaten en naar een kunstmatige boom te komen dan wordt dat gezien als een kunststukje. En dat geldt natuurlijk ook voor IJsselpoort, althans als het een succes wordt, dat wil zeggen dat er veel mensen komen en de natuur ook nog meeprofiteert. Gelukkig vinden er ook veel ontwikkelingen plaats waarbij de natuur haar gang mag gaan en waarbij het unieke karakter van de Veluwe vooropstaat. De kunstboom doet er niets aan af.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.