Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Beweging

Een Stief Kwartiertje: Beweging

Een Stief Kwartiertje: Beweging

Als het aan het gemeentebestuur van Rheden ligt, dan jaagt ze driekwart van haar bevolking met gezwinde spoed de Posbank op. Dat moet dan op een regelmatige, maar ook matig intensieve manier gebeuren, zegt het college. De Rhedenaar kan dat natuurlijk op vele manieren uitleggen, maar van hen wordt verwacht dat een flink deel van het lichaamsgewicht achtergelaten wordt bij het bestijgen van de stuwwallen van de Veluwezoom. De Rhedenaar moet de Posbank regelmatig en matig intensief al lopend, fietsend of wandelend in marstempo nemen. Driekwart van de Rhedenaren is te zwaar en moet gezonder worden, overigens net als de rest van Nederland. Iedereen moet in beweging komen. Daarbij wordt tuinieren ook aanbevolen, maar dan niet op de Posbank, want dat doet Natuurmonumenten liever zelf en huurt er ook werkvee voor in. Het weghalen van stenen uit de voortuin en deze vervangen door bloemen en planten is in meerdere opzichten een goede beweging, goed voor de lijn en de natuur en de tuin lijkt niet meer op een veredelde parkeerplaats.

De Posbank al fietsend, hardlopend of intensief wandelend beklimmen heeft het bijkomend voordeel dat bij massale sportbeleving alle toegangswegen zodanig geblokkeerd worden dat de voorgenomen afsluiting voor het gemotoriseerde verkeer direct de gewenste uitwerking heeft; een spontane blokkade. De wegen en fietspaden zijn dan ook weer goed voor rolstoelers toegankelijk, mits elektrisch aangedreven, maar een gehandicapte naar boven duwen heeft bij het gemeentebestuur de voorkeur; het is meer dan matig intensief.
Blokkade door de overgewichte Rhedenaren van de toegangswegen zal wellicht tot een extra rechtszaak leiden. Onlangs is al een rechtszaak aangekondigd door motorclubs, die zeggen van de natuur te willen genieten door er zo hard mogelijk doorheen te crossen; afsluiting van wegen voelt als het gas loslaten en dus discriminerend. Nu zijn we in ons landje hard op weg om motorclubs te bestempelen als criminele organisaties, maar daar zullen de Posbankcrossers zich niet in herkennen, al zouden we een rechtszaak kunnen aanspannen om te laten vaststellen of het vernielen van de laatste resten natuur als een criminele daad beschouwd kan worden. Wanneer u echter de afgelopen week Forum voor Democratie gestemd hebt, dan kijkt u daar anders naar; het is ook een andere beweging, want dan heeft u op de Veluwezoom de uil van Minerva luidkeels horen roepen en waande u zich weer even in het boreale tijdperk.

Het doet mij deugd dat het gemeentebestuur van Rheden tot het inzicht is gekomen dat door de toenemende drukte op de Posbank het natuurgebied tot de grootste regionale parkeerplaats op zondagen is verheven. Het is echter voor de natuur zeker niet goed dat al die corpulente Rhedenaren de Posbank bestormen, want dan wordt de mens daar de meest overheersende diersoort en dat leidt in ons landje al gauw tot de roep om “afschot”. Dat zal wellicht tot de volgende rechtszaak leiden, waarbij zal blijken dat eenieder het recht heeft om van de natuur te genieten, maar dan graag op natuurlijke wijze. We hebben in de afgelopen decennia de auto verheven tot het meest gebruikte bewegingsapparaat en al toerend groeide ons lichaamsgewicht mee met de zwaarte van de motor.

De motor moet in de ban ten gunste van onze motorische vaardigheden, dat is het beleid van Rheden. De Rhedenaren moeten in beweging komen, zeker niet alleen op de Posbank, maar overal lekker fietsend of lopend regelmatig en matig intensief op weg in de frisse lucht naar een gezond lijf in een gezonde samenleving.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Spagaat

Een van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid zich in de komende decennia gesteld ziet, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.