Home / fbpost / Een nieuw bos voor de Havikerwaard

Een nieuw bos voor de Havikerwaard

DE STEEG – Kinderen uit groep 3 en 4 van basisschool De Lappendeken in De Steeg hebben woensdag 20 maart bomen geplant in de Havikerwaard in het kader van de jaarlijks terugkerende Nationale Boomplantdag. Deze was eigenlijk eerder gepland, maar vanwege het slechte weer een weekje opgeschoven.

Nadat wethouder Marc Budel kort met de kinderen sprak over waarom bomen planten zo belangrijk is, begon het echte werk. Alle kinderen pakten een schop en begonnen enthousiast de aarde op de boomwortels te scheppen. Verschillende soorten wilgen, zwarte populier en zwarte els werden geplant. Daarna werd de grond stevig aangestampt door de kinderen. De wethouder hielp natuurlijk ook een handje mee. Ondanks de kou en de modder hadden de kinderen veel plezier. Na het harde werk stond er voor de kinderen nog een koek met drinken klaar.

Het nieuwe bosje werd aangelegd om het zogenoemde Rampenfondsbosje te vervangen dat hier jarenlang stond, maar het veld moest ruimen voor de zandafgravingen in het gebied. De kinderen namen 76 bomen voor hun rekening, maar in totaal staan er al 1700 exemplaren op het stukje grond. Genoeg om binnen een aantal jaren weer een volwaardig bosje te vormen.

Jochum Sevenster, woonde jarenlang op een boerderij in de Havikerwaard en zet zich in voor de stichting Behoud Uiterwaarden Havikerwaard. Hij hielp woensdag enthousiast mee met het aanplanten van de nieuwe bomen en vertelde de kinderen over de geschiedenis van het Rampenfondsbosje. Dit bosje werd in 1953 aangelegd, net na de watersnoodramp. Voor elke boom die werd geplant door Middachten en diverse lokale ondernemers werd een bedrag gestort in een rampenfonds. Een mooie manier om wat geld op te halen voor het goede doel en tegelijk een bijdrage te leveren aan het omvormen van de uiterwaarden tot natuurgebied.

Sinds een aantal jaar is de firma K3Delta actief in de Havikerwaard om zand af te graven voor de industrie. Het Rampenfondsbosje lag midden in het gebied en moest het veld ruimen. Dit tot groot verdriet van Sevenster, die mooie herinneringen heeft aan het bos waar hij als kleine jongen speelde. “Maar ik vond het vooral ook zonde voor de natuur en de dieren die er leefden.” Met de stichting Behoud Uiteraarden Havikerwaard heeft Sevenster nog geprobeerd het kappen van het bos tegen te gaan, maar tevergeefs. Hij is dan ook blij dat er nu een nieuw bosje wordt aangeplant ter compensatie: “We een morele verplichting om iets terug te doen voor de natuur en voor de dieren.’’
K3Delta gebruikt een deel van de opbrengst voor het behoud van Middachten en het aanleggen van nieuwe natuur in het gebied. De komende jaren zullen op nog meer plekken in de Haverikwaard nieuwe bosjes worden aangeplant.

Foto: Linda Peppelman

Foto: Jochum Sevenster plant samen met Kris nieuwe bomen aan in de Havikerwaard

Lees ook

Onderzoek naar kansen Velpse weekmarkt

VELP – Al sinds jaar en dag vindt de weekmarkt van Velp plaats op het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.