Home / Brummen-Regiobode / Duurzame energie voor Brummen

Duurzame energie voor Brummen

BRUMMEN – De gemeente Brummen zet een belangrijke stap in de energietransitie. Deze week heeft college ingestemd met het concept van de Startnotitie Regionale Energiestrategie, wat de start markeert van een onderzoek naar wat de gemeente Brummen binnen de regio kan betekenen op het gebied van duurzame energie-opwekking.

In de Regionale Energietransitie (RES) leggen verschillende partijen samen vast wat zij kunnen bijdragen aan het realiseren van het landelijke Klimaatakkoord. Alle gemeenten in Nederland moeten hieraan meedoen, verdeeld in regio’s. Brummen valt samen met Apeldoorn, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen onder de CleanTech Regio. Deze gemeenten gaan samen met de waterschappen Vallei & Veluwe en Rijn & IJssel, de provincie Gelderland, netwerkbeheerder Liander en de strategische board van de CleanTech Regio bekijken hoe zij samen de doelstelling van 55 procent CO2-reductie in 2030 kunnen realiseren.

Onderzoek in de gemeente Brummen moet een overzicht opleveren dat aanduidt waar duurzame energie kan worden opgewekt uit wind- of zonnekracht. Hierbij staan alle opties open, zegt wethouder Eef van Ooijen. “We moeten eerst in kaart brengen waar maatregelen als zonnevelden of windmolens mogelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat we daar dan ook al concrete plannen voor maken.”
Van Ooijen roept alle initiatiefnemers die al projecten zijn opgestart of plannen aan het smeden zijn op om zich vooral te melden. “We hebben alles nodig om ons doel van die 55 procent te halen.”

De startnotitie is een eerste stap in dit proces. Het concept ligt nu ter inzage, het document wordt vastgesteld na onderteking van het landelijke Klimaatakkoord in juni. Volgend jaar rond die tijd moet de RES definitief zijn, wat betekent dat de zeven gemeenteraden akkoord moeten gaan.

Lees ook

Vrouwenteam Dutchess of the Sea klaar voor de zwaarste roeitocht ter wereld

TONDEN – Voor Bela Evers uit Tonden (52) en haar roieteam Remke van Kleij (58), …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.