Home / Belangrijk / Documentaire en drama in Filmhuis Dieren

Documentaire en drama in Filmhuis Dieren

DIEREN – Filmhuis Dieren draait vrijdag 8 maart om 20.00 uur de documentaire Free Solo. Dinsdag 12 maart is om 14.30 uur het docudrama De Dirigent te zien. Diezelfde dag om 20.00 uur wordt de film Girl vertoond. Alle films zijn te zien in Theothorne in Dieren.

De documentaire Free Solo (foto) laat zien hoe de meest onbevreesde bergbeklimmers hun sport uitoefenen: free solo, oftewel zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. Dit doen zij op grote hoogten, waardoor elk klein foutje fataal kan zijn. Het is de specialiteit van de Amerikaan Alex Honnold. Deze documentaire volgt hem tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Sowieso moeilijk te bedwingen, laat staan zonder zekering. Alex’ wens om zichzelf te overstijgen overwint zijn banden met aardse zaken, wat de relatie met zijn vriendin onder druk zet. Hoe blijf je bij iemand voor wie het uitdagen van de dood een essentiële levensbehoefte is?

De Dirigent is een docudrama over de Nederlandse Antonia Brico, de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld. De film speelt zich af in de Verenigingde Staten anno 1926. De 24-jarige Nederlandse Antonia is als kind met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar haar ambitie wordt niet serieus genomen. Ze keert terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans maakt. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet.
Deze film is te zien in de matineevoorstelling op dinsdag 12 maart, om 14.30 uur.

De Belgische film Girl gaat over de vijftienjarige Lara. Het is haar grootste droom om carrière te maken als ballerina. haar lichaam stribbelt echter tegen, want ze is geboren als jongen. Samen met haar vader en broertje probeert ze de wereld te trotseren.

www.filmhuis-dieren.nl

Lees ook

Jongerenraad Rozendaal

ROZENDAAL – De jongerenraad van de gemeente Rozendaal komt woensdag 19 mei bijeen. De gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.