Home / Alle-Regiobode / Derde wolf op de Veluwe: het is een mannetje!

Derde wolf op de Veluwe: het is een mannetje!

NOORD-VELUWE – Na eerdere aanwijzingen van de aanwezigheid van twee wolven op de Noord-Veluwe zijn nu ook DNA-sporen gevonden van een derde, een mannetjeswolf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van de Provincie Gelderland.

De Provincie Gelderland wil snel duidelijkheid over de vestiging van de wolf op de Veluwe. Daarom is versneld onderzoek gedaan naar sporen van de wolvin op de Noord-Veluwe. Een deel van de gevonden sporen blijkt nu van een mannetjeswolf te zijn, die nog niet eerder is gezien. Daarnaast bevestigt het onderzoek dat de wolvin op de Noord-Veluwe er ook nog steeds is. De laatste bevestigde waarneming is van 24 januari. Dat is op een paar dagen na een half jaar. Voor de Provincie Gelderland is dit voldoende bewijs om te spreken van een gevestigde wolf. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘We hebben nu duidelijkheid, dankzij de inzet van betrokken terreineigenaren en enthousiaste vrijwilligers van Wolven in Nederland. Dat we nu al weten dat er sprake is van een derde wolf laat zien hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen nauwgezet te blijven volgen’.

Beschermd

De wolf is een beschermde diersoort. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de bescherming van de wolf, net zoals ze dat zijn voor andere diersoorten. Hoe precies wordt omgegaan met de wolf staat in het Interprovinciaal wolvenplan, dat in januari is vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Gelderland is de eerste provincie in Nederland die nu te maken heeft met een gevestigde wolf. De volgende stap is het vaststellen van het leefgebied van de wolf. Gedeputeerde Staten van Gelderland kunnen daar waarschijnlijk eind maart een goed onderbouwd besluit over nemen. De vaststelling van het leefgebied is belangrijk om vervolgens in gesprek te gaan met gemeenten, terreineigenaren en schapenhouders in het gebied. Peter Drenth: ‘We willen bijdragen aan preventieve maatregelen als dat nodig is. Maar dan is het wel belangrijk dat alle partijen actief meedoen en er een gezamenlijk plan komt’.
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben al eerder toegezegd dat de komende drie jaar alle schade door wolven geheel wordt vergoed. Dat geldt voor zowel hobbydierhouders als professionele dierhouders

Uit de resultaten blijkt ook dat er nog steeds een tweede wolvin actief is en die zit op de Midden-Veluwe. De eerste keutel van deze wolf is eind augustus 2018 gevonden. Ook daarvan wil de Provincie Gelderland zo snel mogelijk weten of sprake is van definitieve vestiging. Of de mannetjeswolf een blijvertje is, moet nog blijken.

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.