Home / Doesburg-Regiobode / Bronckhorst zoekt ander kostensysteem voor afvalinzameling

Bronckhorst zoekt ander kostensysteem voor afvalinzameling

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst nodigt haar inwoners uit om mee te praten over de herziening van kosten en tarieven van de afvalinzameling in de gemeente. Hiervoor wordt op dinsdag 19 maart een informatiebijeenkomst gehouden.

De inwoners van Bronckhorst scheiden hun afval goed en dat is belangrijk voor een duurzame samenleving. Afval kan opnieuw gebruikt worden en dat zorgt voor een schoner milieu. De kosten van de afvalverwerking stijgen echter en onze afvalinkomsten lopen terug. Om de goede resultaten voort te zetten en tegelijk inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen, maakt Bronckhorst graag samen met inwoners een toekomstbestendig plan voor afvalinzameling.

De afgelopen weken gaven ruim duizend inwoners al hun mening over een aantal vragen over dit onderwerp in inwonerpanel Bronckhorst Spreekt. De gemeente brengt dit in kaart om bij het nieuwe tariefsysteem te betrekken. Om inwoners ook persoonlijk te spreken over hun ideeën voor de toekomstige afvalinzameling en de uitkomsten van het panel houdt de gemeente op 19 maart een interactieve bijeenkomst. Belangstellenden zijn van harte welkom om 19.30 uur in het gemeentehuis in Hengelo. Aanmelden is niet nodig.

De kosten voor de inzameling van het huishoudelijk afval betalen inwoners via de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Naast een vastrecht is er een variabel tarief dat afhankelijk is van de inhoud van de grijze en groene containers en het aantal keren dat ze worden geleegd. Hiermee beïnvloeden inwoners zelf de kosten van de afvalinzameling. Wie goed scheidt of weinig afval heeft, betaalt minder. De gemeente Bronckhorst biedt meerdere voorzieningen voor afvalscheiding, zoals de inzamelwagens die routes rijden, milieuparkjes, de oranje container en de BEST-tas. Deze voorzieningen worden betaald uit de inkomsten van de afvalstoffenheffing. In 2018 ontstond echter een tekort op de afvalstoffenheffing van 500.000 euro. Dit tekort is nu gedekt uit de algemene reserve. Een ander (tarief)systeem is nodig om kostendekkend te kunnen werken. De bedoeling is dat vanaf 2020 het aangepaste kostensysteem ingaat.

www.bronckhorst.nl

Lees ook

Wandel en Handel in de Wijk

DOESBURG – Zondag 6 december wordt tussen 12.00 en 16.00 uur de eerste editie gehouden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.