Home / Brummen-Regiobode / Brommerliefhebber maakt van vervuilende Vespa elektrische klassieker

Brommerliefhebber maakt van vervuilende Vespa elektrische klassieker

BEEKBERGEN – Wijnand Zwart uit Beekbergen, docent aan HAN Automotive in Arnhem, heeft een oude Vespa-bromscooter uit 1968 omgebouwd naar elektrische aandrijving. Met zijn ombouwset voor oude brommers kunnen deze klassiekers weer probleemloos de milieuzones in.

Zwart vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom eet hij vegetarisch, heeft hij zonnepanelen op zijn dak, een warmtepomp in huis en rijdt hij elektrisch. Maar voertuigen bouwen en verbouwen is zijn grote hobby. Vooral oude voertuigen, zoals klassieke Vespa-scooters, vindt hij leuk. Aangezien die oude, vervuilende brommers in steeds meer gemeenten verboden worden met milieuzones, heeft hij afgelopen jaar gewerkt aan een elektrische ombouwset voor de Vespa bromscooters. De set is ook bruikbaar voor andere tweetakt oldtimer brommers met versnellingen.
“De grootste uitdaging was om de scooter goedgekeurd te krijgen bij de RDW”, aldus Wijnand Zwart. “Goedkeuring wordt alleen gegeven aan een EMC goedgekeurd voertuig. En dat is bij elektrische voertuigen de lastigste hobbel. Het is technisch ingewikkeld, tijdrovend en duur om een EMC-keuring te doen. Ik was heel blij toen ik het goedkeurende testrapport ontving.”

Zwart ontwikkelde een ombouwset die bestaat uit een accupakket, elektromotor en bijbehorende elektronica. Het accupakket is precies op maat gemaakt voor de Vespa om onder de buddy geplaatst te worden, zodat het niet zichtbaar is. Het accupakket is makkelijk uitneembaar zodat dit zelfs binnenshuis geladen kan worden. De elektromotor wordt in het originele motorblok geplaatst, waar voorheen het vliegwiel en drijfwerk van de tweetaktmotor zat. Daarmee blijft zelfs het uiterlijk van het motorblok vrijwel onaangetast.
Zwart hoopt dat hij met zijn elektrische Vespa-scooter een trend zet en dat meer klassieke voertuigen worden omgebouwd tot schone, toekomstbestendige exemplaren, zonder dat het ten koste gaat van het originele uiterlijk. De uitvinder wil de ombouwset niet zelf verkopen, maar zoekt nog een bedrijf dat interesse heeft om de ombouwset in serie te produceren en te vermarkten.

Lees ook

Oud papier Eerbeek

EERBEEK- Zaterdag 21 november wordt er, ten bate van het muziekonderwijs in Eerbeek, papier opgehaald …

2 comments

  1. cornelis Visser

    Beste redactie , mijn splinternieuwe elektrische scooter staat op advies van de RDW weg te rotten in de schuur .Daar werd mij gezegd deze in een ver hoekje weg te zetten en er nooit meer naar om te kijken. Dit vanwege mijn vele telefoongesprekken en emails naar RDW en TUV. Daar de EMC keuring 1400 euro of zoiets zou moeten kosten.De Chinese fabrikant levert deze scooter voornamelijk in Zuid Amerika.
    Ik ben van mening ,dat het uiteindelijk alleen maar om geld draait.Weten jullie een voor mij betaalbaar adres voor de EMC test ?

  2. Kan iemand mij helpen aan de contact gegevens van deze persoon? Ben zelf ook bezig met een ombouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.