Home / Doesburg-Regiobode / Appelboom van Urgenda voor De Steenoven

Appelboom van Urgenda voor De Steenoven

HUMMELO – In bijzijn van wethouder Paul Hofman van Gemeente Bronckhorst plantte de landelijke organisatie Urgenda deze week een appelboom op het terras van IJsboerderij De Steenoven in Hummelo. De fruitboom dient als promotie van de Gelderse Bos Battle.

Urgenda is een organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren , sneller duurzaam wil maken. Dit gebeurt aan de hand van een concreet actieplan en projecten, zoals de Bos Battle. In het kader van deze actie werden vorige week maandag 18 maart appelbomen geplant, onder andere in Hummelo. De appelbomen staan symbool voor de start van de zoektocht in gemeenten naar meer groen en nieuwe natuur: de Bos Battle.

Urgenda zet met de Bos Battle een stap om CO2 uit de lucht te halen, als extra oplossing om snelle opwarming van de aarde tegen te gaan. Bomen kunnen in belangrijke mate bijdragen aan een oplossing voor twee dringende problemen: klimaatverandering en de afname van biodiversiteit. Bossen herbergen tal van diersoorten, leggen CO2 vast en zorgen voor schone lucht en verkoeling. Bomenranden kunnen akkerlanden verrijken en de biodiversiteit terugbrengen.
Urgenda daagt met de Bos Battle gemeenten, bedrijven, boeren, energiecoöperaties, scholen en burgers uit om mee te doen en vraagt zich af welke Gelderse gemeente het meest voor groen gaat.

Dat de boom in de gemeente Bronckhorst uiteindelijk terechtkwam bij IJsboerderij De Steenoven in Hummelo is geen toeval. Urgenda kwam via de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij AGEM in contact met de lokale energiecoöperatie Zonkracht Hummelo. Deze energiecoöperatie heeft honderden zonnepanelen op de stal van de IJsboerderij liggen, die lokale huishoudens voorzien van groene energie. De aanplant van deze boom past naadloos in het gedachtengoed van deze coöperatie.

Op de foto staan van van links naar rechts: Hanneke van Ormondt van Urgenda, Ronald Pelgrom van IJsboerderij De Steenoven en wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst.

Foto: Mirre Rensen

Lees ook

Dierenvoedselbank droomt van eigen plekje

BRUMMEN – Stichting Dierenvoedselbank Brummen ondersteunt al drie jaar baasjes in financiële nood in de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.