Home / Brummen-Regiobode / Woningcorporaties bepleiten duurzaam wonen

Woningcorporaties bepleiten duurzaam wonen

DEN HAAG – Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat meer dan 170 woningcorporaties, waaronder Veluwonen uit Eerbeek, vorige week vrijdag in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders zo direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld van de huurdersbelasting. Veluwonen was aanwezig om steun te betuigen en haar deelname te bevestigen aan dit actieplan.

Het kabinet heft sinds 2013 een belasting (de verhuurderheffing) aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist, dit jaar € 1,7 miljard. Dat is geld van huurders, een huurdersbelasting. Die werd met tegenzin gedoogd door de corporaties, omdat er sprake was van een zware recessie. De afspraak was wel dat dit tijdelijk zou zijn, maar dat is het kabinet vergeten. Sterker nog: de belasting wordt steeds hoger en er komen nieuwe bij, zoals de belastingmaatregel ATAD en vennootschapsbelasting. Daarmee zijn de twee maanden huur die de huurder in de sociale huisvesting afdraagt inmiddels meer dan vier maanden huur per huurder geworden.

Marco de Wilde, directeur van Veluwonen: “Wij als Veluwonen betalen in 2019 zo’n 3,7 miljoen euro verhuurderheffing aan het Rijk. En in 2020 is dat al 4,1 miljoen euro. Met dat bedrag kunnen we huurhuizen verduurzamen. Daarmee zorgen we goed voor de aarde en voor de portemonnee van onze huurders. Want zonder deze duurzame aanpassingen lopen de energielasten verder op.”

Huurdersorganisatie Samen Eén ondersteunt deze actie van Veluwonen. Ook de gemeente Brummen onderstreept het belang van betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. Wethouder Eef van Ooijen was aanwezig tijdens de actie in Den Haag om zijn steun zichtbaar en krachtig te betuigen.

Lees ook

Tweede editie Human Library online

BRUMMEN – Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.