Voorbereidingen viering 75 jaar bevrijding begonnen

REGIO – Volgend jaar viert ons land het feit dat het 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse overheersers. Omdat onze regio in 1945 al een paar weken eerder werd bevrijd, wordt die viering hier gehouden op 18 april 2020. De voorbereidingen voor de verschillende festiviteiten zijn al in volle gang.

In alle dorpen van de gemeente Rheden en Rozendaal en in het stadje Doesburg organiseren lokale (Oranje)verenigingen en stichtingen festiviteiten en vieringen voor die dag. Als een rode draad trekt volgend jaar op zaterdag 18 april een lange stoet historische legervoertuigen van Keep Them Rolling door de streek. Dat gebeurde ook in eerdere kroonjaren al en dit keer wordt wederom op een colonne van 50 á 60 voertuigen gerekend. Vanuit het hele land zullen eigenaren van het legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog met hun historische voertuigen naar deze regio komen.
De route voor de tocht is reeds in grote lijnen uitgezet. Vast staat dat het vertrek ’s ochtends in Rozendaal/Velp plaatsvindt en dat aansluitend via Rheden, De Steeg, Doesburg, Ellecom, Laag-Soeren en Dieren naar eindpunt het Kerkplantsoen in Spankeren wordt gereden. Met de verschillende terreineigenaren wordt momenteel overleg gevoerd om toestemming te krijgen om – net als in 2005, 2010 en 2015 – historische routes te volgen. De bevrijdende Canadese en Britse soldaten kwamen in het voorjaar van 1945 namelijk niet alleen over de hoofdwegen het gebied binnen, maar ook door de bossen en uiterwaarden.

De organisatie is reeds drie keer bijeen geweest om de festiviteiten groots in de steigers te zetten. Voorzitter van het organisatiecomité is Marijke Buter namens de Stichting Toerisme en Recreatie Veluwezoom. Verder zijn de verschillende Oranjeverenigingen en -stichtingen betrokken, evenals de gemeente Rheden en rijdend museum Keep Them Rolling.
Tijdens de bijeenkomsten is niet alleen gesproken over de Bevrijdingsrit door Keep Them Rolling, die op 18 april als een rode draad door de omgeving trekt, maar werden ook plannen gemaakt voor omlijstende festiviteiten. Een boek over herinneringen aan de bevrijding van de Veluwezoom staat op het verlanglijstje. Er zullen tentoonstellingen worden ingericht en in de stopplaatsen langs de route zijn onder meer optredens van de Starlight Sisters en een doedelzakband te zien en te horen. Verder wordt gedacht aan erebogen, betrokkenheid van scholen en worden toneelgroepen benaderd om uitgedost als inwoners anno 1945 de Bevrijdingsrit extra kleur te geven. Het handjevol veteranen dat nog in leven is, de echte bevrijders uit ‘45, kan vanwege hun vergevorderde leeftijd niet meer aanwezig zijn om het hen toekomende eerbetoon in ontvangst te nemen. Daarom zal een zo authentiek mogelijk ‘plaatje’ in het leven worden geroepen om de dag van de bevrijding van de Veluwezoom en Doesburg te doen herleven.

Foto: Lotte Bienias

Foto: Bij de Bevrijdingsrit in 2015 trok een colonne historische voertuigen over het Rozendaalse Veld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.